HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.06.2023.

Bogoslovi iz Ukrajine na Svetom Duhu

Bogoslovi iz Grkokatoličkog sjemeništa Svetoga Duha iz Lavova (Ukrajina) sudjelovali su u nedjelju 25. lipnja 2023. na misi u bazilici sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu, nakon koje su održali koncert.

 
Misu je na rimskom obredu predslavio križevački vladika Milan Stipić. Tom prigodom istaknuo je važnost prihvaćanja Božje ljubavi i milosrđa te svjedočenja vlastite vjere u svim okolnostima.

Liturgijsko pjevanje predvodio je vokalni ansambl Collegium Seraphicum koji se pri bazilici okuplja osobito njegujući gregorijansko pjevanje. Ukrajinski bogoslovi su na ukrajinskom jeziku otpjevali pričesnu i završnu pjesmu. Puhački orkestar Grkokatoličkog sjemeništa Svetoga Duha je nakon mise održao koncert s nizom ukrajinskih skladbi. Na kraju su kao točku iznenađenja odsvirali skladbu „Moja domovina“, koja je prisutne podsjetila na važnost zahvalnosti za slobodnu i suverenu Domovinu.


 
Grkokatolički bogoslovi borave u Hrvatskoj tjedan dana, u pratnji svoga vicerektora o. Mihajla Lesiva. Dolazeći iz strahote rata, o. Lesiv istaknuo je da se među Hrvatima osjećaju kao među braćom i sestrama. Također je zahvalio za pomoć i prihvaćanje Ukrajinca koji su u Hrvatskoj pronašli utočište. 



IKA
Ispišite stranicu: