HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.02.2020.

Boga "možemo naći" u svim stvarima



Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 2. veljače 2020. godine. U popodnevnim satima u prostorima pastoralnog centra o. Iko Mateljan, OP, prior dominikanskog samostana u zagrebačkom Maksimiru održao je duhovni nagovor na temu "Rađanje Boga u duši" redovnicama i svećenicima Karlovaca.

Slijedila je razmjena duhovnog iskustava redovnica i svećenika, a susret je završio misnim slavljem u Nacionalnom svetištu. Misu je predvodio o. Ike, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom. Pjevanje su animirali članovi zbora mladih "Agape" pod vodstvom Josipa Vukovića. Na kraju misnog slavlja u znak zahvalnosti za predano služenje i ustrajnu molitvu mladi su prisutnim redovnicima predali ruže.





U prigodnom duhovnom nagovoru o. Iko je "pozvao u pomoć" pjesnike i mistike da mu pomognu prezentirati kako se Bog želi roditi u duši svakog čovjeka na osobit način osobi posvećenog života. Citirajući misli Ive Andrića, Ivana Echarta, Ivana Taulera, Henrika Susoa, svetog Augustina te dijelove svetog Pisma na osobit način Pavlovih poslanica, o. Iko je ukazao na problem današnjih redovnika i redovnica, a ni dijecezanski svećenici nisu toga pošteđeni, a to je zauzetost oko izgradnje i uređenja crkvenih prostora, oko organizacije različitih crkvenih slavlja, oko okupljanja i organiziranja različitih vjerničkih skupina, čak i brizi o različitim duhovnostima i pobožnostima, a da pritom zaboravimo da smo mi djeca Božja, te smo zajedničari božanske naravi.



"Kao da nam je sve drugo važnije od brige da Bog bude u nama. Stoga je potrebno u utrci s vremenom češće si osvješćivati da smo djeca Božja. To se pak ostvaruje molitvom. Naša je molitva put silaska u dubinu naše duše - a središte duše je Bog, i vjernost u molitvi vodi na do Boga u nama - dakako Božjom milošću. Duša u čežnji za jedinstvom sa svojim iskonom ne može zaboraviti svijet oko sebe. Molitva kod Echkarta ne udaljuje od svakodnevnog posla. Važno je u dnu svojih poslova osjećati žeđ za Bogom i tada, malo pomalo, više neće biti ni izvanjskog ni unutarnjeg, jer Boga "možemo naći" u svim stvarima pa i loncima", kazao je o. Iko, te zaključio riječima: "Kad vodimo brigu o Bogu u nama mi smo u brizi i za sve one duše koje čeznu za Bogom."

U gradu Karlovcu djeluju dvije muške i tri ženske redovničke zajednice. Franjevci mala braća i Pavlini, te sestre iz Družbe Kćeri Božje Ljubavi, Sestre franjevke od Bezgrešne (šibenske franjevke) i Klanjateljice Krvi Kristove. (A.S.)


Ispišite stranicu: