HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.04.2022.

"Bog je roditelj koji razumije svoju djecu"

„Odraz u zrcalu“ naziv je Korizmene duhovne obnove koju je u nedjelju 3. travnja u Župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom održao vjeroučitelj i teolog Nikola Kuzmičić.



„Odraz Boga u nama samima najljepša je slika Božja. No ipak, najljepša slika su muško i žensko koji su postali roditelji. Važno je brinuti o svojoj djeci, odgajati ih prije svega da budu ljudi i garantirati da budu odgajani u vjeri. Spomenuvši brigu, odgajanje i garantiranje, kada uzmemo prve riječi ovih osobina, dobivamo jednu riječ – BOG. Bog nije gospodar, predsjednik, on je naš tata. Bog je roditelj, onaj koji nas rađa, brine, odgaja i jamči.“

U svome obraćanju vjernicima, vjeroučitelj Kuzmičić dotaknuo se deset stvari koje su vodilja za život, a to su: ljubav, sloboda, molitva, životne muke, stvaranje, nada, prihvaćanje, životni uspjesi, povjerenje, sloga i zajedništvo. „Ljubav prema grešnicima posebno je Bogu važna, dok sloboda nam daje upute za život, da budemo zreli i živimo punim plućima, a molitva nam je dana da naučimo moliti iz perspektive roditelja. Otac zna što nam je potrebno osobito kroz životne probleme koji su posebno smiješni kod odrastanja, kod djece. No kada se nas zaista stisne život, sjetite se tih problema. Bog u nas polaže silnu nadu, a nada je čudesan dar koji nam Bog daruje, osobito u stvaranju novoga života - u začeću novoga života, tada stvara čudo upravo u tom trenutku stvaranja. Važnost prihvaćanja izuzetno je rečena kada Otac zagrli svoga sina nakon što je sve „spiskao“ i vratio se ocu, a on unatoč svim problemima prihvaća svoje dijete.



Jednako tako, svi želimo uspjeh svoje djece, no to nije najvažnija stvar i životu jer u dubini duše želimo da su naša djeca sretna i zadovoljna. Nije bitno zaista koliko si uspješan, nego je važno da ljubiš. Na tom putu, ističem povjerenje koje Bog ima u nas, ali još je važnije da mi imamo povjerenja u Njega. Upravo zato nam je darovan predivan dar - dar svete ispovijedi, kada kažemo Bogu istinu koja oslobađa i zato je kršćanstvo lijepo. Nadovezat ću ovdje slogu, koliko je lijepo kada se djeca slažu, a roditelji ovo razumiju. Bog je roditelj i želi da se sva djeca slažu jer to je radost. Baš kao zajedništvo koje nema cijenu, osobito kada su djeca s roditeljima na svetoj misi jer to Bog traži od nas. Hajdemo biti zajedno tu, ne dopustiti da nas razara to zajedništvo“, rekao je Kuzmičić.

Sudionici su čuli i zanimljivosti o osam biblijskih Evanđeosih parova, a to su: Zaharija i Elizabeta; bračni par iz Kane (na čijoj svadbi je i Isus prisustvovao); Jair i žena; Roditelji slijepca; Herod i Herodijada; Pilat i žena; Zebedej i žena te Josip i Marija. „Puni ljubavi i poštovanja u sreći i dobru, u tugi i poteškoćama oslobođeni sebičnosti i bez zloće i spletkarenja, pomagati si međusobno i brinuti za odgoj djece po zagovoru sv. Obitelji“ završio je svoje predavanje teolog Nikola Kuzmičić.



Prepuna crkva vjernika od onih najmlađih do starijih župe sv.Ivana Krstiteja u Lugu Samoborskom pomno je slušala i upijala riječi poznatog teologa, koji je probudio i otvorio oči srca svih prisutnih te naveo na dublje razmišljanje o svom „Odrazu u zrcalo“ upravo ovim dubokim riječima. Na kraju susreta promovirao je i svoje dvije knjige – meditacija, „I danas govorim“ i „ Kamen po kamen“ u izdanju udruge Ekosspiritus. Ovaj susret organizirao je domaći župnik vlč. Josip Čulig.
 
Silvija Blažević
Ispišite stranicu: