HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.03.2017.

Bog blagoslivlja ono što je združio



U suradnji s Caritasom župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Zagrebu (gradske četvrti Malešnica i Oranice), Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je korizmenu duhovnu obnovu za obitelji koje koriste neku od Caritasovih usluga.

Duhovna obnova, na koju su se, uz korisnike Caritasa, okupili i brojni župljani, održana je u petak predvečer 31. ožujka u župnoj crkvi u Malešenici te u župnom Pastoralnom centru. Predvodio ju je pater Milan Lojić, upravitelj Župe Presvetog Srca Isusova - Bolnice Vrapče.

Tijekom misnoga slavlja pjevanje je predvodio mješoviti župni zbor pod ravnanjem č. s. Jelene Lončar.

Pater Milan homiliju je započeo tumačenjem odlomka iz evanđelja od dana, pozivajući slušatelje da se u vjeri okrenu prema Isusu - da mu s povjerenjem upravljaju molitve te čine što on zapovijeda svima koji ga žele slijediti noseći svoj životni križ.

Istaknuo je pritom bogatstvo i blagodat vjere koja nas uvodi u zajednicu onih koji vjeruju da je Isus Božji Sin i Otkupitelj ljudskoga roda, u crkvu, koja hrani i štiti naš duhovni život kroz sakramente, tumačenje Božje riječi i blagoslovine.



Pater Milan zatim je posvijestio slušateljima ulogu obiteljskoga života kao mjesta življenja vjere, što je nemoguće ostvariti 'ako se Gospodina ne voli srcem' - onako zdušno i iskreno kako se vole prijatelji, roditelji svoju djecu, djeca roditelje... Posebice je želio utješiti roditelje, koji su pritisnuti tjeskobnom brigom za svoju djecu, citirajući poznatog katoličkog psihologa isusovca Szentmartonija, koji je rekao da 'Bog živi u srcima mladih'. »Dragi roditelji, Gospodin vas na poseban način želi privinuti k sebi, zahvalan za vaš mukotrpan rad i blagosloviti želi Gospodin vaš dan«, naglasio je propovjednik, podsjećajući da 'Bog blagoslivlja ono što je združio'.

Ujedno je pojasnio kako vrijeme krize obitelji ne znači prvenstveno nagovještaj njezina kraja, njezina raspadanja, već je vrijeme krize prvenstveno izazov vjere, trenutak u kojemu svi članovi obitelji zajedno trebaju reći puni nade i pouzdanja u dobroga Boga Oca: »Mi ćemo to izdržati jer je Bog s nama!«

Zatim je izložio zahtjev koji Bog stavlja pred obitelj, da živi svetost uvijek raspoloživa za Boga. »Hod za Kristom nije ni lak, ni jednostavan. Svi imate to svakodnevno iskustvo. Ali na tom putu svetosti i svjedočenja obitelj nije sama već je Gospodin prati svojim blagoslovom. Bez njegove pomoći, bez pomoći Duha Branitelja, bilo bi jako teško ići sa Kristom«, ustvrdio je propovjednik te, smjerajući na djelovanje Duha Svetoga, upozorio: »Obiteljski život je hod između teškoća i Utjehe Božje. Važno je ne gledati samo u svoj problem nego i oćutiti Utjehu Božju, taj Lahor Božji, taj Povjetarac Božji, taj Blagoslov Božji, a osjetit ćemo ga kada dođemo do Isusa, kad stanemo uz Njega, kada mu se povjerimo.«



Pozivajući obitelji da se otvore Isusovom blagoslovu, da se 'izlože Gospodinu' u molitvi, čitanju Svetoga pisma, klanjanju pred Presvetim i slavljenju sakramenata euharistije i pomirenja, propovjednik je citirao ohrabrujuću spoznaju sv. Terezije: »Bog je mene željan!«.

Prije svete mise, sudionici duhovne obnove pridružili su se župnoj pobožnosti križnoga puta, a poslije misnoga slavlja župnik vlč. Alfred Kolić srdačno se zahvalio pateru Milanu na poticajnim mislima te je sve nazočne pozvao na zakusku i bratsko druženje u Pastoralnom centru.


Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Stjepan Moškatelo
Ispišite stranicu: