HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.10.2016.

Blagoslov novih orgulja u Župi sv. Pavla



U nedjelju, 2. listopada 2016., u Župi sv. Pavla u zagrebačkom naselju Retkovec, pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski predvodio je misno slavlje te svečano blagoslovio nove orgulje, čime je dovršena i posljednja stavka u uređenju župne crkve izgrađene prije više od dvadeset godina.

Orgulje u ovom obliku, sa 84 svirale i pomičnim sviraonikom, prije desetak godina su zamislili prvi retkovečki župnik pokojni mons. Željko Jurak te voditelj župnog mješovitog zbora mo. Josip degl' Ivellio, a sama realizacija ostvarena je uz velik angažman i upornost sadašnjeg župnika Vinka Tomića.

Smještene su na obje strane kora ponad ulaznih vrata, a rad su orguljarske radionice Škrabl iz Slovenije.



Svečanosti blagoslova i kolaudacije orgulja, u crkvi ispunjenoj župljanima, nazočili su i brojni uzvanici i gosti: pomoćnik ministar kulture RH Davor Trupković, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mislav Grgić, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. Tajana Pleše, zamjenica Velikog meštra Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Dragica Krpan, veleposlanici RH u miru prof. dr. sc. Đuro Deželić i prof. Zlatko Stahuljak, dirigenti i skladatelji, mo. Josip Jerković i mo. Silvije Foretić, gradonačelnik grada Korčule Andrija Fabris, graditelj crkve sv. Pavla ing. dr. Tomislav Premerl i graditelj orgulja Anton Škrabl iz Rogaške (Slovenija).

Na početku misnog slavlja riječi pozdrava je uputio župnik Vinko Tomić izrazivši radost zbog dovršenja ovog djela te zahvalio svima na podršci. Mons. Mijo Gorski je u svojoj homiliji govorio o vjeri kao nutarnjem stavu duše koja se odražava kroz izvanjske čine čovjeka te pozvao nazočne na propitkivanje vlastite vjere i odnosa prema Boga.



Na kraju misnog slavlja je istaknuo da su nove orgulje i izgledom i zvukom posebnost „istočnog dijela grada Zagreba“, ali i šire, te čestitao svima koji su uložili trud, znanje i novčana sredstva u realizaciji ovog veličanstvenog djela koje će biti u službi svete liturgije.

Misno slavlje je svojim pjevanjem uveličao župni mješoviti zbor uz orguljašku pratnju doc. mr. art. Krešimira Haasa i Javora Valjka te dirigentsko vodstvo mo. Josipa degl' Ivellia. Izvedena je Misa ORBIS FACTOR Josipa degl' Ivellia za gregorijansko pjevanje, mješoviti zbor i orgulje te skladbe Krste Odaka, Ljube Kuntarića i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Nakon sv. mise uslijedio je kolaudacijski koncert, na početku kojega je o povijesti i nastanku orgulja te o najznačajnijim tehničkim i drugim karakteristikama govorio mo. Josip degl' Ivellio. Vidno ganut zahvalio je župniku Tomiću „što je svojim angažmanom omogućio da se po ovim orguljama ostvari želja pokojnog župnika mons. Juraka“.



Na koncertu su izvedena djela za orgulje solo te orgulje i zbor Johanna Sebastiana Bacha, fra Fortunata Pintarića i Anđelka Klobučara. Na samom završetku svečanosti župnik Vinko Tomić je gostima poklonio monografiju župe, a graditelj orgulja Anton Škrabl je njemu na simoboličan način predao ključeve orgulja.

Verica Kraš Villa
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: