HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.05.2021.

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

Danas slavimo blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvatskog sveca, rođenog 12. svibnja 1866. u Herceg Novom.



U dobi od 16 godina Leopold Bogdan Mandić odlazi u kapucinsko sjemenište u Udinama (Italija). Za svećenika je zaređen 20. rujna 1890. u Veneciji. Od 1906. pa do svoje smrti redovničke je dužnosti obnašao u Padovi. Izuzev jedne godine koje je tijekom Prvog svjetskog rata proveo u internaciji u južnoj Italiji (1917.) jer se nije htio odreći hrvatstva, te kratkog perioda tijekom kojeg će boraviti u Rijeci (1923.). U Padovi je bio odgojitelj studenata filozofije te predavač patristike. Više je godina iz Padove putovao u Veneciju gdje je mlade kapucine učio hrvatskom jeziku koji će im trebati u pastoralnom radu među hrvatskim vjernicima.
 
Zadnjih je četrdeset godina života proveo u Kapucinskom samostanu u Padovi ispovijedajući vjernike satima. Pohodili su ga tzv. mali ljudi, ali i ugledni građani: radnici i industrijalci, studenti i profesori, intelektulaci, vojnici i časnici. Ali i časne sestre redovnici, svećenici pa i biskupi. U potpunosti je bio predan ispovjedanju jer za njega je ispovjedaonica bila mjesto ekumenskog djelovanja gdje molitvom ustraje na cilju da svi budu jedno.

Zlatnu je misu proslavio 22. rujna 1940. Nakon toga njegovo će se zdravlje ubrzano pogoršavati. Smrt ga je sustigla 30. srpnja 1942. kada se oblačio za svetu misu, koju nikako nije propuštao. U jednom trenutku obuzela ga je samrtna slabost, a on je umirući izgovarao riječi molitve Zdravo Kraljice.
 
Blaženim ga je proglasio papa Pavao VI. 2. svibnja 1976., a svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 16. listopada 1983.



Uz blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića prisjećamo se travnja 2016. godine, kada je tijelo našega sveca boravilo u Zagrebu i bilo izloženo vjernicima i hodočasnicima na štovanje.



Tijelo hrvatskog sveca, svetog Leopolda Bogdana Mandića boravilo je u Zagrebu od 13. do 18. travnja 2016. godine. U srijedu, 13. travnja tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića svečano je dočekano ispred zagrebačke prvostolnice. Bogoslužje dočeka i molitvu Večernje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić.

U četvrtak, 14. travnja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali prigodom boravka tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu. Kardinal Bozanić istaknuo je u svojoj homiliji da su ovo bili dani velikih milosti i snažnoga Božjeg zahvata. Danas posebno osjećamo svetost i veličinu svetoga Leopolda Bogdana Mandića, o kojemu nitko – gledajući ga izvana – ne bi govorio koristeći se riječima o veličini i snazi. Pa ipak, iz sve te njegove krhkosti zrači neizmjerna snaga. Razlog tomu je njegov život i sjedinjenje s Kristom, služenje Bogu i žrtva usmjerena prema dobru ljudi: da bi ljudi prihvatili dar Kruha, od kojega se ne gladuje nego živi vječno – naglasio je Kardinal, te dodao da su u svetome Leopoldu tako jasno povezani sakramenti euharistije i ispovijedi, naše potrebe za Kristovim tijelom i mogućnosti da se nebeska hrana blaguje u pomirenju s Bogom i s ljudima, u čistoći savjesti, u otvorenosti prema Božjem milosrđu.


 
Sveti je Leopold, nastavio je Kardinal, osjetio da je bez vjere vječnost zatvorena, da bez Euharistije vjera odumire i da bez oproštenja grijeha blagovanje Euharistije gubi smisao. To je bio njegov poziv koji je usmjerio prema dva cilja, obuhvaćena istim pojmom: zajedništvo. Prvo i temeljno zajedništvo, koje je početak svakoga jedinstva jest sjedinjenje s Bogom. Ono raste i razvija se kao odgovor na Božju ljubav. Iz njega proizlazi čežnja za susretom i zajedništvom s ljudima. U takvom je zajedništvu nezamisliva razjedinjenost vjernika koji su Kristovi, koji vjeruju u Krista.


 
Kardinal Bozanić osvrnuo se na povezanost života svetog Leopolda i blaženog Alojzija Stepinca, koji je bio prvi promicatelj svetosti oca Leopolda u Hrvatskoj. Očito je da je sveti Leopold u duhovnosti blaženoga Alojzija imao važno mjesto. Dirljivo je u Dnevniku velečasnog Josipa Vranekovića, pod datumom 8. studenoga 1959. godine – dakle, tri mjeseca prije smrti – pronaći bilješku da je blaženi Alojzije čitao životopis oca Leopolda i uvidio da su im boli bile slične, te je za svoju utjehu rado ponavljao riječi oca Leopolda: „Tako hoće Bog!“ – podsjetio je Kardinal.

 
Od 15. travnja do 17. travnja svečevo tijelo bilo je izloženo na štovanje vjernicima i hodočasnicima u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi. Petodnevni boravak tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića završen je u ponedjeljak, 18. travnja 2016. godine obredom ispraćaja u kapucinskoj crkvi u Dubravi.

Obred je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u svom nagovoru rekao kako danas imamo pravo Bogu reći veliko hvala. Bog je dobar i velika djela čini među nama. Ovih je dana to učinio pohodom svetog Leopolda Bogdana Mandića, istaknuo je Kardinal.



U Zagrebačkoj nadbiskupiji tri su župe posvećene sv. Leopoldu Mandiću: Orehovica, Ljubljanica-Voltino u Zagrebu te jedna od župa u zagrebačkoj Dubravi, gdje će danas središnje misno slavlje u 19 sati preslaviti mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.




Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: