HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.10.2022.

Blagdan sv. Ivana Pavla II u župi Jelkovec

Župa sv. Ivana Pavla II. u Jelkovcu u subotu 22. listopada svečano je proslavila blagdan zaštitnika župe. Jelkovec je mlada župa na rubnom dijelu grada Zagreba, a  župljeni se osobito ponose time što su jedna od prvih župa u Hrvatskoj stavljenih pod okrilje ovoga velikog sveca.



Župna zajednica predvođena župnikom vlč. Josipom Horvatom za blagdan se pripremala molitvom devetnice moleći zagovor sv. Ivana Pavla II., za duhovnu obnovu župne zajednice, za preporod obitelji, za mir u srcima, za mir u Ukrajini i cijelome svijetu, izlijevajući pred svoga zaštitnika sve one nakane i zahvale koje je svatko donio u svome srcu.

U užoj pripravi s trodnevnicom sudjelovali su mladi svećenici Zagrebačke nadbiskupije p. Davor Lukačević, misionar Krvi Kristove, vlč. Krešimir Babić, župni vikar u Župi Svih Svetih u Sesvetama i vlč. Ivan Vujević, župni vikar u Župi Uznesenja BDM u Stenjevcu. Predvodeći večernja misna slavlja svojom su nazočnošću i upućenom riječi obogatili sve prisutne i doprinijeli istinskoj duhovnoj pripravi župe za blagdan.



Svečano euharistijsko slavlje proslave blagdana predvodio je preč. Josip Golubić, župnik Župe sv. Petra, apostola u Zagrebu i dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata.

U nadahnutoj propovjedi župljani i prisutni hodočasnici imali su prilike još jednom uroniti u bogatstvo duhovne riznice sv. Ivana Pavla II,  doživjeti njegov apostolski žar i podsjetiti se posebne ljubavi koju je je taj dragi svetac gajio prema hrvatskom narodu, a koju je iskazao u tri apostolska pohoda našoj domovini.



Na kraju euharistijskog slavlja prisutni su iskazali čast sv. Ivanu Pavlu II. ophodom oko njegovog kipa postavljenom ispred oltara i to je bila prilika da mu još jednom u tišini i sabranosti prinesu svoje molitve i zahvale. 



Po izlasku iz crkve zajedništvo se nastavilo i dalje uz okrjepu, razgovor i radost koja se razlila naseljem Jelkovec svjedočeći da se nešto posebno toga dana događa u istočnom dijelu grada Zagreba. A oni malo pozorniji mogli su vidjeti jedan blagi osmjeh koji se tog vedrog jesenjeg dana s neba nadvio nad sve prisutne kao da želi poručiti: „ Ne bojte se“  , vaš zaštitnik Ivan Pavao II i dalje bdije nad svojim ljubljenim hrvatskim narodom.      
 
Vladimir Marčinko
Ispišite stranicu: