HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.02.2017.

Blagdan sv. Ćirila i Metoda u bazilici sv. Klementa u Rimu



Blagdan svete braće Ćirila i Metoda, slavenskih apostola i zaštitnika Europe, proslavljen je u Rimu na dan preminuća sv. Ćirila, 14. veljače, uz njegov grob u bazilici sv. Klementa. Svake godine jedan od četiri papinska slavenska zavoda (češki, hrvatski, slovački i slovenski) organizira proslavu; ove je godine red bio na Papinskome slovačkom zavodu sv. Ćirila i Metoda. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je slovački kardinal Jozef Tomko, pročelnik u miru Kongregacije za evangelizaciju naroda.

U koncelebraciji su bili kardinal Franc Rodé C.M., pročelnik u miru Kongregacije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života, nadbiskup Cyril Vasiľ, tajnik Kongregacije za istočne Crkve, te oko 80 svećenika. Među njima bili su rektori spomenutih zavoda: Pavol Zvara, rektor slovačkog zavoda, Franc Mihelčić, rektor slovenskog zavoda, Petr Šikula, rektor češkog zavoda, Bože Radoš, rektor hrvatskog zavoda te Franz Xaver Brandmayr, rektor teutonskog zavoda s. Maria dell'Anima. Proslavi su nazočili i diplomatski predstavnici različitih slavenskih država u Rimu, među njima Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Homiliju je izrekao nadbiskup Cyril Vasiľ. Istaknuo je kako nam sveci otkrivaju raskoš i bogatstvo Kristovoga svjetla, poput vitraja koja sjajem sunčanih zraka otkrivaju raskoš i bogatstvo boja. Sveta Braća svojim životnim putem i djelovanjem pružaju primjer kršćanima i nadahnjuju ih kako u suvremenim kulturnim i društvenim okolnostima svjedočiti vjeru, napomenuo je nadbiskup te naveo niz primjera, među kojima su inkulturacija Evanđelja, uloga filozofije u dijalogu vjere i razuma, jedinstvo kršćana, pretpostavke međureligijskoga dijaloga s muslimanima, načela crkvenoga i državnoga zakonodavstva. S tim su se temama, u okviru svoga vremena, suočavali sveti Ćiril i Metod rješavajući ih u svjetlu vjere te su upravo po tome i nama putokaz i uzor, zaključio je nadbiskup Vasiľ.

Euharistijsko je slavlje zaključeno procesijom sa svijećama, uz pjevanje litanija svih svetih na latinskom jeziku, do donje bazilike gdje se izvorno nalazio Ćirilov grob. Tijekom slavlja pjevao je katedralni zbor iz Nitre.

Franjo-Frankopan Velić
Ispišite stranicu: