HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.03.2019.

Biskupi Biskupske konferencije Triveneto posjetili svetište Majke Božje Bistričke

 

Biskupi Biskupske konferencije Triveneto, koji od 11. do 13. ožujka borave u posjetu Crkvi u Hrvatskoj, predvođeni svojim predsjednikom, venecijanskim patrijarhom Francescom Moraglijem, posjetili su prvog dana svog putovanja Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Talijanske biskupe primio je rektor svetišta preč. Domagoj Matošević koji ih je kratko upoznao s poviješću svetišta koje svake godine posjeti između šesto i osamsto tisuća hodočasnika. Biskupi crkvene pokrajine Triveneto predvodili su večernju misu u bazilici svetišta koja je slavljena na talijanskom i hrvatskom jeziku, a propovijedao je nadbiskup Gorizije mons. Carlo Roberto Maria Radaelli.

Drugog dana svog boravka u utorak 12. ožujka biskupi iz Triveneta susrest će se s više hrvatskih biskupa, članova Hrvatske biskupske konferencije te posjetiti urede, tijela i ustanove Hrvatske biskupske konferencije. Na rasporedu je također i posjet Krašiću, rodnoj župi i mjestu uzništva bl. Alojzija Stepinca, te razgledavanje spomen-soba blaženog Kardinala.

U srijedu 13. ožujka biskupi Triveneta posjetit će zagrebačku katedralu i grob bl. Alojzija Stepinca te se susresti sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

Biskupska konferencija Triveneto jedna je od šesnaest talijanskih crkvenih pokrajina. Ima petnaest biskupija i isto toliko biskupa i broji ukupno 3 527 župa. Predsjednik BK Triveneto je venecijanski patrijarh Francesco Moraglia, potpredsjednik je mons. Ivo Muser, biskup biskupije Bolzano-Bressanonea, a tajnik mons. Giuseppe Pellegrini, biskup biskupije Concorde-Pordenone.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/IKA
Ispišite stranicu: