HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.06.2024.

Biskup Šaško primio desetoricu bogoslova među kandidate Zagrebačke nadbiskupije za sveti red

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu rođenja Ivana Krstitelja, u ponedjeljak 24. lipnja predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću u zajedništvu s privremenim župnim upraviteljem preč. Tomicom Šestakom, župnim vikarom vlč. Domagojem Koružnjakom, svećenicima iz dekanata i poglavarima zagrebačke Bogoslovije na čelu s preč. Željkom Faltakom. Uz proslavu župne svetkovine, u ime nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, biskup Šaško je primio desetoricu bogoslova treće, četvrte i pete godine među kandidate Zagrebačke nadbiskupije za sveti red.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Šaško pozdravio je sve prisutne župljane, a osobito bogoslove koji će biti primljeni među kandidate za svete redove đakonata i prezbiterata. Istaknuo je da je "svetkovina po kojoj otajstvo spasenja živimo u svjetlu svetosti Ivana Krstitelja pomaže nam povezati: prošlost i sadašnjost, zahvalnost i očekivanja, nesigurnost i pouzdanje, naše planove i putove koji su poznati samo Bogu i onima koji nas vole. Zbog toga je večeras znakovita i posebno lijepa vaša prisutnost, dragi roditelji, dragi članovi obitelji ovih bogoslova-pripravnika". Nadodao je da se u molitvi nalazi i "cjelovitost života: začeće i dolazak na svijet, obitelj, Crkva i društvo, prepoznavanja i dvojbe, oduševljenja i brige, te ono što nadilazi prolaznost i daje vječni smisao svakoj žrtvi i daru" te pozvao pripravnike da ne zaborave početni titraj u kojemu su prepoznali Gospodinov poziv idu putem svećeništva: "ne zaboravite privlačnost i čežnju, čistoću u kojoj ste Bogu odgovorili srcem, da biste danas mogli riječima to potvrditi pred nama tako jednostavno, s tri odgovora. Evo me!; Hoću i Amen. U njih stane sav govor ljubavi."

Biskup Šaško u homiliji je naglasio da se u "ovome slavlju jasno očituje o čemu nas poučava život sv. Ivana, u čemu smo pozvani na nasljedovanje njegova primjera, za što trebamo moliti njegov zagovor. Ponajprije: Ivan je čovjek milosti i radosti; zatim: Ivan je zahvaćen duhom proroštva; konačno: Ivan je uzor dosljednosti, ljubavi prema istini i poniznosti. Koliko to jasno govori našoj kulturi i našim životnim okolnostima koje svakoga dana pokazuju upravo suprotnost takvomu govoru" rekao je biskup Šaško i nadodao da kada Ivana pitaju "tko je on, niječe da je Krist. On poznaje svoju malenost; nema potrebu nikomu 'krasti slavu' i veličinu; nije zaražen prolaznošću i ne teži za poznatošću po svaku cijenu; ni na trenutak ne želi zasjeniti Krista nego mu služi, jer živi za njega, jer umire da bi drugi živjeli."

Govoreći svima, a osobito kandidatima biskup je rekao da "vrijedi čuti i ponijeti sa sobom odlike svetoga Preteče" te im preporučio da se na njih češće vraćaju "jer su izazovan poticaj i ostaju kriterijima provjere" Istaknuo je kako se to očituje u pet stvari: "Ne zaboravite da ste proizišli iz Božjega dara života; u sebi nosite dragocjenost milosti; vi ste dragocjenost; Darovan vam je duh proroštva koji traži i razmatra vječnost; nemojte ga obescijeniti prihvaćanjem prolaznih povlastica koje guše i oduzimaju radost i oduševljenje; Umjesto svoje veličine, ponizno svjedočite Božu veličinu; Ne klonite pred neuspjesima i porazima; oni su kušnja koja zanemaruje konačni, bolje: beskonačni cilj; te Od Gospodina molite odgovore na svoje dvojbe i sumnje, da ne biste u žaru svojih planova previdjeli Božji naum."

"Netko treba; ponajprije mi, svećenici, trebamo toliko puta govoriti protiv besmisla koje se nameće ljudima; upozoriti na zlo i neistine koje se promiču i prijete istini, dobru, ljepoti i radosti naroda. Premalo je 'intelektualaca' koji su pred očitim ludostima suvremenosti spremni reći da je 'dosta' svakoj bezumnosti koja nagrđuje dragocjenosti", rekao je biskup Šaško.

"Kao Crkva i kao narod u ključnim smo trenutcima znali prepoznati i biti privrženi Bogu, počevši od otajstva života. Maleni je, još nerođeni Ivan, zaigrao od radosti u Elizabetinu krilu. Već ti prvi pomaci ostali su proročki znak za sva vremena, a naročito za današnju Hrvatsku i Europu", naglasio je biskup Šaško i pozvao da "zato zagovoru svetoga Ivana preporučimo nerođene, ali i nas, rođene, da ljubavlju pripravljamo dolazak Boga u naše živote, živote bližnjih i naše domovine; da prepoznajemo i da svjedočimo to prepoznavanje blizine onih koji su s nama i da od te blizine živimo kada prijete udaljavanja i slabljenje nade."

Na kraju homilije biskup je kandidatima rekao: "pozvani ste biti uistinu 'kandidati'. 'Candidus' znači svijetao, bijel, poput neispisane stranice za Božju Riječ i njegovo govor koji će biti razumljiv svakomu čovjeku s njegovom čežnjom za smislom, za vječnošću."

Nakon homilije, uslijedio je čin primanja među kandidate. Rektor Bogoslovije je pozvao poimence svakog kandidata, a kandidati su osobno izgovorili: „Evo me!“. Nakon što su prozvani, uslijedio je razgovor biskupa s kandidatima, a sam čin je zaključen molitvom vjernika i biskupovim blagoslovom.

Na kraju euharistijskog slavlja, riječ zahvale je uputio upravitelj župe preč. Šestak i biskupu je povodom njegova imendana darovao prigodan poklon. Biskup je zahvalio župniku i svima koji su danas bili prisutni, a osobito kandidatima kojima je uputio riječ ohrabrenja.

Među kandidate za svete redove đakonata i prezbiterata ubrojeni su:
  • Adrian Bogdan, iz Župe sv. Nikole, Bistra (III. godina)
  • Ljudevit Marija Jaroš, iz Župe Navještenja BDM, Velika Gorica (III. godina)
  • Mihael Popić, iz Župe sv. Jurja, Draganić (III. godina)
  • Marko Stjepanović, iz Župe Rođenja BDM, Granešina (III. godina)
  • Andrija Petrović, iz Župe sv. Antuna Padovanskog, Humac (IV. godina)
  • Mato Zirdum, iz Župe Svih svetih, Sesvete (IV. godina)
  • Dominik Čaušić, iz Župe Bezgrešnog začeća BDM, Valpovo (V. godina)
  • Krešimir Haramija, iz Župe sv. Jurja, Plešivica (V. godina)
  • Pavao Prusina, iz Župe sv. Antuna Padovanskog, Humac (V. godina)
  • Grgo Marković, iz Župe Bezgrešnog začeća BDM, Kučine (V. godina)
Antonio Kljajić, 
bogoslov V. godine
Ispišite stranicu: