HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.03.2022.

Biskup Šaško predvodio slavlje o 20. obljetnici smrti kardinala Franje Kuharića

Proslavu dvadesete obljetnice rođenja za Nebo kardinala Franje Kuharića predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško u Župi sv. Ivana apostola i evanđelista, Utrina. Na svečanom misnom slavlju su koncelebrirali biskupski vikar za pastoral i kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marko Kovač, domaći upravitelj župe vlč. Tomislav Škender i drugi svećenici Zagrebačke nadbiskupije, Bjelovarsko-križevačke biskupije i Križevačke eparhije.



Biskup Šaško u uvodu je pozdravio sve okupljene i prenio zajedništvo u molitvi i pastirsku blizinu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Istaknuo je da uz ovu proslavu na osobit način na srca stavlja tri nakane: korizmenu molitvu Crkve u Europi za preminule tijekom proteklih dviju godina, za stradanja povezana s pandemijom bolesti Covid 19; molitvu za mir u napadnutoj Ukrajini; te osluškivanje što Gospodin govori o putu Crkve.



U homiliji se osvrnuo na tri važne teme: dar otajstva života, djelovanje kardinala Kuharića i mir u Ukrajini i svijetu. Istaknuo je da Isus došao nadopuniti Zakon "tako da u središte stavlja otajstvo, nerazdruživost čovjeka i Boga. (...) Da bi se nekoga ubilo, potrebno mu je oduzeti vrijednost, obescijeniti ga u njegovu dostojanstvu, natovariti krivnju na smo njegovo postojanje, oduzeti mu dostojanstvo Božjega djeteta.Lakše je nekoga ukloniti čiji život nema težinu ni utjecaja, koji – navodno – smeta; takav čovjek treba biti prikazan kao ne-čovjek, kao nedostojan življenja. A barem danas vidimo koliko je mogućnosti, počevši od raznih oblika medija, za blaćenje i ponižavanje, za ocrnjivanje i isključivanje." Nadodao je da je obescijeljenost temelj za uništenje. "S druge strane, kršćanski je put put odgajanja, put liječenja srca, oblikovanja savjesti, upućivanja na ljepotu i dar otajstva života." 



 
Biskup Šaško nastavio je riječima da je obitelj oslonac koji "podupiru svi koji žele dobro čovjeku, društvu i narodu; i koju napadaju svi koji žele vladati nad srcima ljudi, iščupati iz njega zakon stvorenosti, povezanost s Bogom i vječnošću" i nadodao citat kardinala Franje Kuharića, kojeg je izrekao u Mariji Bistrici 9. srpnja 1990.,  „U obitelji se odgaja čovjek molitelj, čovjek vjere, čovjek ljubavi i čovjek mira.“ 



Upravo je obitelj "susretište i s brigama koje za sobom povlači ratno stradanje. Gledamo ljude koji odlaze iz svoje Ukrajine", istaknuo je mons. Šaško i nadodao da "kardinal Franjo u sadašnjim okolnostima može biti izvrstan uzor u riječi i djelu i za pastire i za vjernike. On je osjetio razne oblike neprijateljstava i prijetnja; osobno proživio progonstva, ali i udarce na tijelo i dušu pojedinaca i naroda." 



"Njegove riječi izgovorene u homilijama, raznim nagovorima i govorima; riječi koje su nam ostale zapisane mogu poslužiti kao poglavlja udžbenika o kršćanskome mirotvorstvu, građenomu na Božjoj ljubavi, na dostojanstvu čovjeka, oblikovanju savjesti, na učenju svima razumljivoga jezika sućuti i milosrđa, na zalaganju za pravednost i na usmjerenosti prema vječnosti. (...) Kardinal Kuharić uvijek je isticao načela. Među njima je i ono da drugima činimo što želimo da bude učinjeno nama."



Nakon popričesne molitve biskup je pozvao okupljene svećenike i vjernike da zajedno izmole molitvu za mir sv. pape Ivana Pavla II. koja seže najprije u 1982., a zatim je proširena i 25. ožujka 1984., u godini Izvanrednoga jubileja otkupljenja, na kraju euharistijskoga slavlja Jubileja obitelji, izmoljena kao Molitva posvete cijeloga svijeta i narodâ Bezgrješnomu Srcu Marijinu.



Na kraju misnog slavlja upravitelj Župe zahvalio je dragom Bogu, zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću što je odabrao Župu Utrine za proslavu ove obljetnice, biskupu Šašku, okupljenim svećenicima i vjernicima.




Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: