HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.06.2024.

Biskup Šaško predvodio misno slavlje na početku XXII. provincijalnog kapitula Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi

U srijedu 12. lipnja 2024. u samostanskoj kapeli sv. Josipa u Granešini euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, započeo je XXII. redoviti provincijalni kapitul Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Biskup Šaško u uvodu u misno slavlje kazao je kako je kapitul "jedan od onih redovničkih i pastoralnih susreta u kojemu se na izravan i brz način - po delegiranim osobama - možda i najlakše može dobiti uvid u cjelinu života koju je teže iščitati iz dopisa, izvješća, sažetaka. Ovdje ste vi sestre, koje razmišljate, molite, govorite sestrinski, a to znači: s ljubavlju, otvoreno i, tamo gdje je potrebno, odvažno, jer osjećate što je važno i jer vam je do toga stalo. U ovoj euharistiji prinosimo Gospodinu zahvalu za dobro koje ste ostvarile surađujući s Božjim Duhom i njime međusobno povezane; moleći i za poteškoće koje susrećemo, sa željom da nadvladamo trajno prisutnu kušnju kojom nas Božji neprijatelj želi prikovati uz ono što ne uspijevamo, umjesto da vidimo darove koji svjedoče ljepotu plodova. Molimo za osjetljivost na nakane koje se tiču osobito budućnosti."

Govoreći o temi kapitula „Presveto Srce Isusovo - izvor vjernosti i apostolata Kćeri Božje ljubavi“ biskup Šaško u homiliji je istaknuo trodijelnost teme: "1. Isusovo Srce kao izvor, zatim 2. vjernost i 3. apostolat, poslanje. Već smo toliko puta osjetili da i onda kada ne želimo stvoriti neki formalni sadržajni ustroj, on se jednostavno pojavi; kao da izroni iz nas, iz našega načina gledanja, življenja; iz naših nastojanja. To ne treba čuditi, jer kao kršćani smo izrasli na temelju Presvetoga Trojstva, na kulturi koja je u svome govoru, u svome susretanju zavoljela trodijelnost. I vaša je Družba tomu svjedok, budući da u svome imenu imate trodijelnost: kćeri - Bog - ljubav. Dakle, vaše je ime: objava otajstva, to jest najdubljega izvora u kojemu se nalazi ispovijedanje vjere; zatim upućivanje na identitet pripadnosti i življenja; te pokazivanje djelovanja u njegovu smislu koji nadilazi prolaznost. Ta trodijelnost se poklapa: Kćeri - Bog - ljubav, odnosno: Izvor - vjernost - apostolat."

Biskup je dodao i kako "svaki život treba pravila, zakonitosti, ali ne kao skup propisa kojih se treba pridržavati, već kao sredstvo i stvaranje prostora za učenje i življenje Božje ljubavi. Isus je došao ispunit, a ne dokinuti Zakon ljubavi; zapravo on je očitovanje te, Božje ljubavi."

Naglasio je da "što se tiče apostolata, poslanja, njemu prethodi prvo dvoje: vi ste kćeri i vi ste Božje, ali živite snagu ljubavi. Taj govor ostavljam pomalo nedorečenim; on pripada vama. Svjestan sam da je o njemu najteže govoriti, jer zadire u stvarne životne okolnosti, i obično se traži neka 'konkretnost'; ipak neki preciznije zacrtan put i način. U slučajevima redovništva traži se povratak na izvore i u tome na karizme. Ne usuđujem se tako nešto predlagati, jer mi Duh govori da ne zaboravite svjetlo koje je jače od svake svjetiljke. Pojedine karizme su poput svjetiljaka, ali vi imate Božji sjaj, Sunca koje ne zalazi."

Nadahnute temom kapitula „Presveto Srce Isusovo - izvor vjernosti i apostolata Kćeri Božje ljubavi“, sestre kapitularke će od 12. do 15. lipnja promišljati o proteklom razdoblju, preispitivati sadašnjost i planirati budućnost Provincije.

Također će primiti izvješća Provincijalne glavarice, Provincijalne ekonome i predsjednica provincijskih povjerenstava te će izabrati četiri provincijalne savjetnice, koje će s. Nevenki Jurak, novoimenovanoj provincijalnoj glavarici, tijekom sljedećeg četverogodišta pomagati u upravljanju Provincijom.

s. M. Tea Barnjak
Ispišite stranicu: