HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.02.2023.

Biskup Šaško predvodio euharistijsko slavlje u povodu 18. obljetnice smrti don Luigija Giussanija

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je svečano misno slavlje povodom 18. obljetnice smrti don Luigija Giussanija, utemeljitelja pokreta Communione e Liberazione (Zajedništvo i oslobođenje - CL) i 41. godišnjice papinskog priznanja Bratstva Comunione e Librazione u subotu 18. veljače u župnoj crkvi Bezgrješnoga Srca Marijina u Zagrebu (Jordanovac).



Na misnom slavlju okupili su se članovi i prijatelji Pokreta koji je započeo svoje djelovanje 1950-ih godina u Italiji. Danas ima svoje članove u cijelom svijetu, a u Hrvatskoj je prisutan od Domovinskog rata.

Misna slavlja koja se tijekom veljače i ožujka s istim povodom slave u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, imaju svake godine zajedničku nakanu. Ovogodišnja nakana je proroštvo Božje prisutnosti za mir, u siromašnima, u svakomu narodu i kulturi.

Biskup Šaško u homiliji je istaknuo Papin govor članovima pokreta Comunione e liberazione 15. listopada prošle godine na Trgu sv. Petra u Rimu u kojemu je "ostavio lijepe naznake za razmatranje; smjernice koje vraćaju na snagu početaka; vodilje koje daju sigurnost ne samo članovima jednoga pokreta u Crkvi nego svima nama vjernicima" te je nadodao da je "Papa don Luigija istaknuo u trostrukoj vrijednosti: kao karizmatskoga čovjeka, kao iznimnoga odgojitelja i čovjeka koji voli Crkvu."

Navedene vrijednosti biskup Šaško je u homiliji produbio povezujući ih s naviještenom Božjom riječju.



"Koja snaga riječi i cijelo obzorje kulture koju smo pozvani graditi: kulture prihvaćanja, sućuti i milosrđa; kulture solidarnosti, blizine, okusa radosti; kulture obiteljskoga zajedništva; ali ne zaboravimo da istina leži u: Ja vam kažem; štoviše, u: Primjer sam vam dao, onaj euharistijski, primjer služenja i ljubavi, onakav kakav redovito susrećem u našim članovima Bratstva Comunione e liberazione; ljude koji se dopuštaju mijesiti Božjim Duhom, unijeti u sebe kvasac rasta kraljevstva nebeskoga, ljude jednostavne i dobre kao kruh, potreban svakoga dana iznova baš kao i ljubav", zaključio je biskup.

Na misnom slavlju sudjelovao je i vizitator gospodin Giovanni Limentani.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: