HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.11.2017.

Biskup Šaško predslavio proslavu župne svetkovine Krista Kralja na zagrebačkom Trnju



Svetkovina Krista Kralja, posebno je svečano i u iznimno lijepom duhovnom ozračju s velikom radošću, 26. studenoga ove godine, proslavljena u istoimenoj župi na zagrebačkom Trnju. U proslavu Krista Kralja župnu zajednicu trodnevnom je duhovnom pripremom uveo vlč. mr. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva te pastoralni suradnik u župi. Na samu svetkovinu središnje euharistijsko slavlje predslavio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, a u koncelebraciji su bili vlč. mr. Milan Dančuo, privremeni upravitelj župe, te svećenici i đakoni iz dekanata i susjednih župa.

Euharistijska slavlja kroz trodnevnu duhovnu pripremu animirali su župni zbor mladih, župni zbor odraslih koji je animirao i središnje euharistijsko slavlje te Neokatekumenski Put. Kako je uoči svetkovine Krista Kralja, Gospodin u vječno prebivalište pozvao i dugogodišnjega župnika župe Krista Kralja, vlč. Alojzija Žlebečića, ovogodišnja je priprema za svetkovinu protekla u drugačijem ozračju, od prisjećanja na prošlost, do promišljanja o sadašnjosti i pogleda u budućnost.

Zahvalu vlč. Alojziju za sve što je podario župi i za raznolikost duhovnog života koja se u ovoj zagrebačkoj župi razvila pod njegovim dugogodišnjim vodstvom izrekao je na misi zadušnici tijekom drugog dana trodnevnice vlč. Dančuo. Župnik Alojzije bio je pastir, otac i brat. Nadalje, promišljanja o sadašnjosti potiču sijati zrna vjere konkretnim djelima ljubavi i sebe ugraditi u duhovni hram i pogled okrenut budućnosti u nadi i radosti jer služimo Kristu Kralju, naglasio je vlč. Dančuo.

Upravo su to termini koji oslikavaju duhovno ozračje u kojem je župna zajednica proslavila ovogodišnju svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga.



Na samu svetkovinu biskup Šaško u homiliji je spomenuo kako je već iz termina koji nalazimo u evanđeoskim redcima vidljivo da je naša vjera više glagol nego imenica, odnosno više susret, više djelovanje. U srži Isusove poruke je služenje: na služenje i na ljubav prema bližnjemu smo i mi poslani i u tom svjetlu treba shvatiti i Kristovo kraljevanje.

Naime, i sama srž kušnji u pustinji jest poziv na moć koju Isus odbija stavljajući služenje u središte. Tu logiku otkriva i pitanje pravednika: "Kada te to vidjesmo gola ili bosa...?". Pravednici svoja djela ne čine iz želje za nagradom već zato što je to potrebno i to je istinska ljubav. Tako je činio i na takav život pozivao i vlč. Alojzije, istaknuo je biskup Šaško.



U svjetlu vječnosti sve stvarnosti i odnosi izgledaju drugačije. Ta je perspektiva nužna kako bi zaživjelo Božje kraljevstvo sada i ovdje među nama. Ono počinje svaki put kada učinimo djelo milosrđa, kada naučimo dijeliti i davati jer dobro nikada ne nestaje. Ostaju, kako kaže sv. Pavao, vjera i ufanje, ali najveća je među njima ljubav, ona nije ni ravnodušna ni malodušna. Ljubiti, na to smo i mi pozvani, zaključio je biskup Šaško.

Svečano euharistijsko slavlje, sve lijepo oblikovane i poticajne misli, koje smo imali prilike čuti kroz trodnevnu duhovnu pripremu, prigodnom zahvalom zaokružio je vlč. Dančuo, a župa je biskupu Šašku darovala reljef sv. Josipa, u znak zahvale da ih biskup i dalje nastavi brižno pratiti molitvama i blizinom. Misno je slavlje biskup Šaško završio svečanim blagoslovom, a svoje zajedništvo u radosti svi prisutni su nastavili dijeliti na prigodnom druženju.

Tekst napisala: s. Ivana Pavla Novina, OP
Ispišite stranicu: