HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.06.2016.

Biskup Šaško krstio šesto dijete u obitelji Vlajčić



U nedjelju, 5. lipnja 2016. u Župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško krstio je malenog Josipa, šesto dijete u obitelji Ane i Marija Vlajčić, aktivnih vjernika laika u Zajednici obitelji župe kao i, u Marijevu slučaju, ministrantskoj službi.

U uvodu u misno slavlje biskup je pozdravio roditelje i kumove krštenika kao i njegovu braću: Marka, Zvonimira i Nikolu, te blizance Ivana i Mariju, koje je prije šest godina također imao radost krstiti.
 
U prigodnoj homiliji, osvrćući se na misna čitanja biskup je naglasio kako je u Bibliji lako prepoznati Boga, zaštitnika najslabijih u društvu, došljaka, tuđinaca, siročadi i udovica, te kako je u središtu Božje riječi – život, koji u konačnici pripada Bogu, što u prvomu čitanju potvrđuje prorok Ilija, vraćajući život sina udovice iz Sarfate, te u evanđelju Isus oživljujući sina udovice iz Naina.

"Isusovim dolaskom u svijet se ugnijezdila nova snaga koja sve mijenja. Od tada niti jedan kršćanski život ne završava tužaljkama bez nade. Od toga je trenutka vjera otvorila neslućene prostore života. A baš je to život – dopustiti Bogu da me oživi tako da mogu sve očekivati", rekao je biskup, te dodao: "Zato je u svjetlu Radosne vijesti ove nedjelje predivno susresti taj život u slavlju krštenja djeteta, u obitelji koja pokazuje prihvaćanje istine da je Bog početak života i da se za darovani život treba brinuti".

Biskup je čestitao obitelji Vlajčić "koji su dio lijepoga svjedočanstva i proroštva u našemu društvu. Nažalost, proročki se znakovi teško prihvaćaju."

"Svjesni smo koliko suvremena sebičnost naše zapadne civilizacije ide u suprotnome smjeru od dara otajstva života. To je najvidljivije u nezaštićenosti nerođene djece. Ali ta činjenica pokazuje puno drugih neosjetljivosti. Kako možemo govoriti o sućuti i o ljudskosti, ako se tako odnosimo prema najslabijima?", upitao je biskup.



Ime Josip koje roditelji daju svome djetetu ime je "sveca koji je svoj život podvrgnuo Božjemu daru, štitio život, spoznavši da je od Boga; brinući se za Blaženu Djevicu Mariju i obitelj u kojoj je razmatrao najveću dragocjenost. Mali Josip podsjećat će nas ne samo na brižnost njegove obitelji, nego i na Božju brižnost u Svetoj godini milosrđa."

Biskup je potaknuo i sve vjernike utjecati se svetomu Josipu u ovim vremenima u kojim se čovjek suočava s brojnim poteškoćama. Sveti Josip "jasno govori svakomu komu je stalo do domovine; svakoj političkoj vlasti koja misli o boljitku Hrvatske; govori nam svojim šutljivim predanjem Bogu: promičite i štitite Božje darove, osobito dar života; promičite i štitite obitelj, građenoj na ljubavi muškarca i žene, koja je slika Božjega darivanja i vodi u nesebičnost primanja i odgajanja djece", zaključio je biskup.

Riječi zahvale ocu biskupu i čestitke obitelji Vlajčić na kraju sv. Mise uputio je župnik, p. Mirko Sadak SCJ.
Jelena Vuković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: