HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.11.2020.

Biskup Šaško krstio Anu i Mariju, peto i šesto dijete obitelji Karapetrić



Na 32. nedjelju kroz godinu, 8. studenog 2020. godine našu župu Uznesenja BDM – Zagreb – Stenjevec pohodio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško. U uvodu u misno slavlje biskup Šaško prenio je pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te pozdravio domaćeg župnika preč. Vjekoslava Meštrića i sve nazočne, a posebno obitelj Karapetrić čije je peto i šesto dijete, Anu i Mariju, biskup Šaško krstio za vrijeme misnog slavlja: "Stavimo u svoje molitve obitelj i djecu koja će biti krštena, te sve naše pokojne, jer znamo da Bog sve koji su umrli, usnuli u Kristu, uskrisuje na vječni život."

Na početku homilije biskup Šaško kazao je kako je Isusova prispodoba o mudrim i ludim djevicama iz pročitanog evanđelja jedna od zahtjevnijih za tumačenje s teškim završetkom i riječima - Ne poznam vas. "Zanimljivo da u toj prispodobi svi likovi ostavljaju pomalo loš dojam kao da nema dobroga lika. Zaručnik pretjerano kasni i time dovodi u krizu djevice koje čekaju. Pet djevica nije mislilo na malo više potrebnoga ulja, drugih pet odbijaju podijeliti svoje ulje s drugima. Tu je na kraju i čovjek koji zatvara vrata kuće koja slavi što je protivno običaju budući da je cijelo mjesto sudjelovalo u svadbenim svečanostima.



Isus dakle koristi sve te neprimjerenosti da bi privukao pozornost slušatelja. Trenutak obrata u prispodobi je povik, galama, vijest da dolazi zaručnik. Vijest otkriva nedostatak budnosti, međutim nitko nije budan. Slučaj je kod svih da su pozaspale. I one koje su nazvane mudrima i one koje su nazvane ludima. Svaka poteškoća je u gašenju svjetiljaka. Na zamolbu jednih da im daju ulja, druge odgovaraju grubo, odbijaju ih i šalju ih da idu kupiti ulje.

Evanđelist pak ne tumači što bi značilo ulje u prispodobi. Možda nešto slično svjetlu ili ognju, nešto što živi u čovjeku kao gorljivost, kao čežnja i predanje. Nešto što nam daje da sjajimo da nam životi ne budu ugašeni. Jednako tako, nešto što ne može biti ni posuđeno ni dijeljeno s drugima. Sjetimo se one važne Isusove rečenice iz govora na gori: Tako neka svjetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na Nebesima. Ulje se može tumačiti kao dobra djela, ona koja druge drže na životu. I mi draga braćo i sestre kao kršćani postojimo dok drugima donosimo toplinu i svjetlo. Razlika je u gorljivim i ugašenim životima. U tome želim li gorjeti za nešto ili za nekoga", protumačio je biskup Šaško.



Na kraju svoje homilije biskup Šaško je zahvalio obitelji Karapetrić i svima koji se zalažu za promicanje otajstva života, za obitelj, za bližnje i koji se očituju kao divan poziv da provjerimo svoje životne svjetiljke ima li ulja koje daje svjetlo.

Na kraju svete mise izmolili smo zavjetnu molitvu Gospi Stenjevečkoj, te se župnik preč. Vjekoslav Meštrić zahvalio Biskupu na poticajnim i jezgrovitim riječima ohrabrenja koje nam je uputio.

Neven Škrlec,
župni medijski suradnik 
Ispišite stranicu: