HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.11.2022.

Biskup Šaško blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Jurja, mučenika u Gornjoj Stubici

Pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško predslavio je svečano misno slavlje u župi sv. Jurja, mučenika u Gornjoj Stubicu u nedjelju 20. studenog slaveći svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenja. Prigoda slavlja bio je blagoslov i zahvala Gospodinu za završetak radova na konstruktivnoj i cjelovitoj obnovi župne crkve nakon potresa.



Na početku misnog slavlja biskup Šaško pozdravio je sve prisutne vjernike, svećenike, župnika, izvođače radova, načelnika općine i na poseban način ministricu kulture i medija gospođu Ninu Obuljen Koržinek.

Biskup Šaško tijekom misnog slavlja blagoslovio je vodu kojom je poškropio narod te zidove obnovljene crkve. U propovijedi je protumačio Božju riječ posljednje nedjelje u liturgijskoj godini stavljajući naglasak na Isusa kao Kralja te na vojnike koji su bili blizu Isusa. Iznio je nekoliko mogućnosti u kojima smo se mogli mi vjernici pronaći kao oni koji su svakodnevno uz Gospodina. "Svoju uzvišenost posvjedočio je poniznošću, a svoju moć ljubavlju", istaknuo je biskup Šaško, dodajući kako je i ovo djelo obnove čin radosti i zahvale dobrome Bogu.



Na kraju misnog slavlja domaći župnik vlč. Nikola Jurković, prije svega, zahvalio je dobrome Bogu na daru obnove. Svoju zahvalu uputio je Vladi Republike Hrvatske i ministrici kulture i medija koja je preko Fonda solidarnosti osigurala novčana sredstva za obnovu. Posebno je zahvalio svim djelatnicima u Ministarstvu kulture i medija te Konzervatorskom odjelu u Krapini.



Župnik je zahvalio izvođačima radova, firmi Niskogradnja Hren, svim radnicima i podizvođačima. Naglasio je kako je sretan što je došlo do ovog velikog ishoda obnove za župnu zajednicu u Gornjoj Stubici, ali i jedan dobar primjer te poticaj drugima koji su na istom putu obnove da se ne obeshrabre kada dođu problemi jer je sve moguće riješiti. Zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji te Općini Gornja Stubica na čelu s načelnikom gospodinom Jasminom Krizmanićem.



I na samome kraju župnik je zahvalio ocu biskupu na odazivu i upućenim riječima ohrabrenja te ga je zamolio da zahvalu prenese i uzoritom kardinalu Josipu Bozaniću te svim djelatnicima Nadbiskupskog duhovnog stola bez kojih obnova ne bi bila tako uspješna.



Uz župnu crkvu koja je obnovljena, još su dva projekta koji se financiraju iz Fonda solidarnosti: kapela sv. Fabijana i Sebastijana, čija je konstruktivna obnova završila u lipnju ove godine te župni dvor na kojem su radovi pri samome kraju. Za potrebe obnove nakon potresa u župi Gornja Stubica Ministarstvo kulture i medija je iz Fonda solidarnosti izdvojilo preko 10 milijuna kuna.



Neka ovo Božje djelo obnove župne crkve sv. Jurja doprinese još većem širenju radosne Božje riječi sa željom da svi zajedno budemo karika Isusa Krista, Kralja svega stvorenja, u lancu ljubavi koja nam je potrebna da bi činili dobra djela.

vlč. Nikola Jurković 
Ispišite stranicu: