HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.09.2016.

Biskup Šaško blagoslovio novi križni put u župi sv. Obitelji u Zagrebu



U nedjelju, 25. rujna 2016. g., svečanu misu u 10.30 sati predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. dr. sc.  Ivan Šaško na kojoj je blagoslovio novi križni put. U koncelebraciji je bio župnik Ivica Zlodi. U ime pastoralnog i ekonomskog vijeća, u ime župljana kao i svih prisutnih te u svoje osobno ime župnik Zlodi pozdravio je predvoditelja slavlja i izrazio radost i zahvalnost što će predvoditi euharistijsko slavlje i blagosloviti novi križni put.



Biskup Šaško je u svojoj homiliji, nadahnutoj liturgijskim čitanjima, prisutne vjernike prisjetio evanđeoskih riječi: „Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.“ Srce ne dopušta zavaravanje. Danas nas je zahvatila Božja Riječ Starog i Novog zavjeta. Prorok Amos okomio se na sebičnost, a evanđelje nam donosi prispodobu o bogatašu i Lazaru. Bogataš živi bezobzirnost i lakomislenost. Što mu se može dogoditi? Siromahu se pak u životu dogodila sva grubost. Bogataš nema imena, a ime znači i obitelj, povijest, susrete, zajedništvo… Siromahovo ime Lazar, znači Bog je poslan u pomoć.



Biskup Šaško je naglasio da nas Isus ovom prispodobom uči da su raj i pakao svijet odluka. Trebamo u drugima prepoznati radost. Ali svjedoci smo da svijet odvlači, osobito djecu i mlade, u nestvarne svjetove… Jesmo li spremni djeci i mladima odgovoriti zašto je nešto vrijedno? Koji je smisao? Otajstvo života? Izazovi? Lako se druge uvuče u ovisnost. A iz te ovisnosti izvire istinska čežnja. Isus nas uči da je dovoljna njegova Riječ, kako i kaže evanđelje ''ako poslušaju proroke i Mojsija''. Isus je rekao - siromaha će uvijek biti, ali čega ne smije biti – ravnodušnosti. Siromaštvo je i krepost. Važno je zauzeti se da ne bude bijede. Ne živjeti prividnu pobožnost nego radosno susresti svoje poteškoće i poći u blizinu Božju. Siromah ne mrzi bogataša. To je njegova vrijednost.



U svjetlu evanđelja biskup Šaško se osvrnuo na prigovore koje slušamo o sekularnoj državi. Gdje se križ uklanja, uklanja se čovjek. Pozvani smo unositi više ljubavi u živote. Apostol Pavao nam kaže: „Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!“, zaključio je biskup Šaško.

U ime župljana, riječi zahvalnosti uputio je prof. Branko Korbar, a Krešimir Ugarković uručio je biskupu Šašku dar župljana, kip bl. Alojzija Stepinca  autora gosp. Mate Vlahe, akademskog kipara. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor Marijan Mihelčić pod ravnanjem s. Lucijane Bobaš, a za orguljama je bila prof. Jelica Bojić.

Nakon euharistijskog slavlja i blagoslova križnog puta uslijedilo je druženje za zajedničkim stolom u župnom parku.

Denis Žvorc, 
župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: