HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.11.2016.

Biskup Pozaić u Retkovcu krstio Ritu, peto dijete obitelji Livančić



U nedjelju, 30. listopada zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić je u Župi sv. Pavla apostola u zagrebačkom naselju Retkovec krstio Ritu Livančić, peto dijete Daliborke i Darka Livančić, koji uz nju imaju još sina Ivana (22), te kćeri AnaMariju (20), Magdalenu (10) i Martu (5) .

Misno slavlje su uz biskupa koncelebrirali župnik Vinko Tomić i župni vikar Nikola Platužić, a liturgijsko pjevanje je predvodio župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija.

Na početku misnog slavlja župnik Vinko Tomić  je zahvalio biskupu na dolasku u župu povodom krštenja male Rite i izrazio radost da će njenim krštenjem župna zajednica dobiti još jednog člana. U propovijedi je biskup Pozaić naglasio da svaki od nas čezne za pogledom kojeg je iskusio Zakej, da se susretnemo oči u oči s Isusom. 

Isus želi ući u dom Zakeja i donijeti preobražaj njegovu životu. On želi ući i u naš dom, a da li mu to dopuštamo. Biskup je podsjetio na ono što govori papa Franjo - da društvo koje ne želi djecu je depresivno društvo, a kada među nama prolaze roditelji koji podižu djecu to osjećamo kao Božansku gestu. „Hrvatske vlasti počinju čitati porazne demografske statistike. Hrvatska je u godinu dana izgubila 60 razrednih odjeljenja. Razlog je manje radnih mjesta, nezaposlenost, iseljavanje. Moramo se pitati hoće li Lijepa naša postati Lijepi starački dom za tuđina“, upitao je biskup.

„Zato tko njiše kolijevku, njiše budućnost. Nad svakom kolijevkom pjevamo Lijepa naša domovina, lijepa naša budućnost. To je kultura civilizacije koju žive roditelji male Rite,  Daliborka i Darko, kulturu radosti i života.  Tako će njihovo peto dijete ući u veliku obitelj naroda Hrvatskog“, rekao je biskup.

Zaključio je da „svi sanjamo budućnost, ona pripada onima koji vole, daruju život, koji znaju da je život sveti dar. I oni se ne daju poniziti, kao što se nije dao postiditi ni poniziti blaženi Alojzije Stepinac. Prijanjaju uz njegovo geslo: U Tebe se Gospodine uzdam“.

Na kraju misnog slavlja, prije podjele završnog blagoslova, biskup Pozaić je, u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, malenoj Riti i njenim roditeljima uručio prigodni dar Nadbiskupije te kovanicu od 25 kuna s likom nerođenog djeteta iz 2000. godine, koja je na svjetskoj izložbi te godine osvojila prvu nagradu.

Mira Gabelica
Ispišite stranicu: