HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.04.2022.

Biskup Gorski predvodit će Križni put za osobe s invaliditetom na „Šumskoj stazi Bliznec“


Foto: zagreb.hr

Nakon dvogodišnje stanke zbog epidemioloških mjera protiv širenja pandemije bolesti Covid-19, na Veliki petak, 15. travnja ponovno će se na „Šumskoj stazi Bliznec“ održati Križni put za osobe s invaliditetom u organizaciji Župe sv. Petra i Pavla, Zagreb-Bešići.

Pobožnost Križnog puta predvodit će pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski s početkom u 15 sati. 

„Šumska staza Bliznec” u Parku prirode Medvednica namijenjena osobama s invaliditetom izgrađena je 2002. godine. Duž cijele staze postavljene su informativne ploče i na Braillevom pismu.

Prigodom pastirskog pohoda župi sv. Petra i Pavla u Bešićima 15. ožujka 2003. godine tadašnji zagrebački pomoćni biskup Josip Mrzljak izrazio je želju da bi na toj stazi bio postavljen i Križni put. Ideja za to je prihvaćena i iste godine na Veliki petak, 18. travnja, biskup Mrzljak je blagoslovio Križni put.

Odljev križnog puta u bakrorezu napravio je župljanin župe sv. Petra i Pavla, Zagreb-Bešići, Željko Šelendić. Postaje križnog puta postavljene su na drvenoj podlozi, a tekstovi križnog puta, autora biskupa Mrzljaka, tiskani i na Braillevom pismu, nalaze se u drvenim knjigama ispod svake postaje. Staza je duga 800 metara, a prostire se duž i preko potoka Bliznec, od podnožja žičare do pilane Bliznec.
 
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: