HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.11.2016.

Biskup Gorski predvodio sprovodne obrede za preminulog vlč. Darka Horvata



VEZANA VIJEST:

Kardinal Bozanić predvodio misu zadušnicu i sprovodni ispraćaj preminulog vlč. Darka Horvata, župnika u Ivancu Bistranskom

Pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski predvodio je u petak 4. studenoga 2016. godine na gradskom groblju Miroševac sprovodne obrede za preminulog upravitelja Župe Blažene Djevice Marije Pomoćnice u Ivancu Bistranskom vlč. Darka Horvata.

Izražavajući sućut majci i rodbini preminulog vlč. Horvata, biskup Gorski je izrazio zahvalnost za darove svećeničkog života koje je Bog po vlč. Horvatu darovao ljudima i vjernicima s kojima se vlč. Horvat susretao i među kojima je vršio svoje svećeničko poslanje. Njegove žrtve i ljubav koje je utkao u svoj svećenički život, poticaj su svima nama da i mi nastojimo u svojim životima nasljedovati našeg Spasitelja darujući se nesebično bližnjima u vjernosti Božjem pozivu. Neka Gospodin nagradi vlč. Darka za njegovo služenje i primi ga u svoje Kraljevstvo.



U ime generacije svećenika, od vlč. Horvata se govorom oprostio mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. U svom je govoru podsjetio na životni put vlč. Horvata i njegov svećenički poziv koji se razvijao i ostvario svećeničkim ređenjem u vrijeme kada je nastajala kao slobodna i naša Domovina. Prisjetio se proslave župnog blagdana kojeg je na poziv vlč. Horvata predslavio u Ivancu Bistranskom i s koliko mu je žara vlč. Horvat govorio o planovima izgradnje župnog pastoralnog centra i župnog dvora. „Zahvalnost za svećenički život vlč. Horvata potiče nas da i sami u svojim životima vjerno slijedimo poslanje svjedočenja razloga nade koja je u nama“, zaključio je mons. Pintarić.



Od vlč. Horvata oprostili su se svećenici i župljani župe u Ivancu Bistranskom kao i župljani župa u kojima je djelovao. Vlč. Darko Horvat, preminuo je u 62. godini života i 24. godini svećeništva u petak, 28. listopada 2016. godine. Rođen 19. srpnja 1955. u Zagrebu u obitelji oca Franje i majke Josipe r. Bančić, pohađao je osnovnu školu na Trešnjevci, te Elektrotehničku srednju školu u Klaićevoj nakon koje, 1983. stupa u Isusovački novicijat u Splitu.

Nakon Splita dolazi u Zagreb gdje od 1985. do 1989. pohađa Filozofski fakultet Družbe Isusove, a od 1989. do 1992. Katolički bogoslovni fakultet. Zaređen je za svećenika 19. prosinca 1992. po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Iste godine postaje župni vikar u Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku, gdje ostaje do 1996. kada je imenovan župnim vikarom u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću, Varaždinska biskupija.

Dvije godine kasnije, vlč. Horvat je ekskardiniran iz Varaždinske biskupije i inkardiniran u Zagrebačku nadbiskupiju. U narednim godinama službuje kao upravitelj župe u Staroj Plošćici, subsidijar u Župi Uznesenja BDM u Oroslavju, te kao kapelan Lokalne kapelanije Blaškovec. Godine 2007. imenovan je upraviteljem Župe Blažene Djevice Marije Pomoćnice u Ivancu Bistranskom, gdje ostaje do svoje smrti.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: