HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.06.2023.

Biskup Gorski predvodio sprovodne obrede za preminulog svećenika Eugena Kropeka



Na zagrebačkom groblju Mirogoj u četvrtak 29. lipnja zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski predvodio je sprovodne obrede za preminulog svećenika Eugena Kropeka. Vlč. Kropek, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u petak 23. lipnja u Svećeničkom domu sv. Josipa u 76. godini života i 38. godini svećeništva.



Biskup Gorski na početku obreda pozdravio je obitelj, rodbinu, prijatelje, sve okupljene na posljednjem ispraćaju vlč. Kropeka izrazivši iskrenu kršćansku sućut i uputivši pozdrave i molitvenu blizinu zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše.



"Jedan je ljudski i svećenički život završio", kazao je biskup Gorski i nastavio: "Bio svećenik zdrav ili bolestan, više ili manje nadaren, vještiji u riječima ili poslovima, dužan je neprestano ispovijedati Petrovu vjeru - da je Krist Sin Božji. U zajednici vjernika prinositi euharistijsku žrtvu kao namjesnik Kristov, naviještati Evanđelje milosrđa, radosti i nade, moliti za sve koji su mu povjereni i svima ukazivati na svrhu života i cilj našeg zemaljskog putovanja - zajedništvu s Bogom u ljubavi i vječnosti."



Govoreći o vlč. Kropeku biskup Gorski naglasio je kako je bio osebujan čovjek s vlastitim životnim putem. "Glas Božji u njemu bio je jači od poziva svijeta i on se velikodušno odazvao. Bio je nepokolebljiv u stavovima, vješt u glazbenom umijeću, iskren čovjek, bez imalo podlosti u sebi. Svim se silama trudio ne bi li djecu i mlade oduševio za Krista, a prvu struku koju je izučio nije napustio. Volio je pjesmu i sliku. Vjerujemo da se tijekom života neprestano suobličavao iz slike u sliku, dok se nije suobličio slici Isusa Krista. Neka sada u vječnosti, umjesto slike, gleda svoga Učitelja licem u lice. I kao što je s radošću u liturgiji pjevao, neka ga pjesmom dočekaju anđeli u nebu."



U ime generacije svećenika zaređenih 1985. godine od vlč. Kropeka oprostio se sisački biskup mons. Vlado Košić, koji je kazao kako je vlč. Kropek uvijek bio vedar i "unosio među nas smijeh i dobrotu. Uvijek ćemo se rado sjećati naših susreta kada smo kao prijatelji razgovarali o običnim stvarima koje su nas zaokupljale i s kojima smo se bavili. Neka ti Gospodin udijeli vječni mir, da pjevaš s anđelima jer si pjevao i tako si proživljavao svoj život i svoje svećeništvo. Neka tvoja pjesma bude radosna pjesma, pjesma hvale Bogu i pjesma kojom ćeš i nas dozvati kada budemo pozvani slaviti Gospodina u vječnosti."



Misa zadušnica slavit će se u župnoj crkvi sv. Luke evanđelista u Travnom s početkom u 18.30 sati.


ŽIVOTOPIS VLČ. EUGENA KROPEKA
Vlč. Eugen Kropek rođen je 9. prosinca 1947. godine u Zagrebu, od oca Aleksija i majke Katice, r. Mimica. Kršten je 23. prosinca iste godine u Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci. U Zagrebu je pohađao osnovnu i srednju školu, a u Bogoslovno sjemenište stupio je 1978. godine i upisao Katolički bogoslovni fakultet.

Za svećenika ga je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić 30. lipnja 1985. godine, a mladu misu slavio je istoga dana u Župi Svetoga Križa u zagrebačkom Sigetu.

Kao župni vikar služio je u Župi sv. Terezije Avilske u Požegi (1986.-1987.) i u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zagrebu-Stenjevec (1986.-1987.). Upraviteljem Župe Presvetog Srca Isusova u Vrbnom imenovan je 1987. godine, gdje je služio do 1995. godine, kada odlazi na službu župnika u Župu Rođenja BDM u Drnju i ondje služi tri godine.

U Zagrebačku nadbiskupiju inkardiniran je 1998. godine i imenovan upraviteljem Župe sv. Martina biskupa u Šćitarjevu. Nakon 15 godina odlazi iz Župe Šćitarjevo na službu župnika u Župi Presvetog Trojstva u Kraljevcu na Sulti, gdje je služio do umirovljenja 1. rujna 2021. godine.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: