HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.06.2017.

Biskup Gorski predvodio proslavu svetkovine sv. Petra i Pavla i 800. obljetnice župe Kašina



Proslavi apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, zaštitnika kašinske župe kao i proslavi 800 godina postojanja župe prethodila je dvodnevna duhovna priprema koju je vodio vlč. Dražen Radigović. Svečano euharistijsko slavlje na samu svetkovinu 29. lipnja 2017. godine predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

U koncelebraciji je bilo mnoštvo svećenika, među kojima su uz domaćeg župnika bili i preč. mr. Domagoj Matošević, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, preč. Mario Migles, dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata i župnik u Sesvetama, fra Sebastijan Golenić, OFM, domaći sin župe te preč. Matija Pavlaković, bivši upravitelj kašinske župe, a sadašnji rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati.



Neposredno prije početka euharistijskog slavlja, vlč. Dražen Radigović pozdravio je sve prisutne vjernike i oca Biskupa te ostale svećenike koji su svojom prisutnošću uzveličali proslavu velikog jubileja župe i svetkovine sv. Petra i Pavla te im zaželio dobrodošlicu.



U svojoj nadahnutoj i poticajnoj homiliji mons. Gorski je, između ostalog, osvrnuvši se na evanđelje dana (usp. Mt 16,13) istaknuo kako Isusa ne zanima što o njemu misle oni koji ga ne poznaju već oni koji se nazivaju njegovim učenicima, svatko od nas. Također, mons. Gorski je naglasio i koje je to temeljno pitanje koje si postavljamo danas: „Kako odgajamo djecu i mlade“? Kako ističe mons. Gorski, nikada se djecu i mlade nije toliko podučavalo o vjeri, na vjeronauku i dr. No, kao da ipak nešto nedostaje. Nedostaje ona snažna i jaka ljubav, a koju je imao Petar, zaključuje mons. Gorski.

Vrlo se često čuje kako govorimo „Isuse, ljubim Te“, no kao da nismo spremni učiniti ono što su za Isusa učinili Petar i Pavao. Tko je danas spreman umrijeti za Isusa Krista?



Na kraju misnog slavlja vlč. Dražen je zahvalio mons. Gorskom na dolasku, svim svećenicima, kao i predstavnicima političkog i kulturnog života Kašine, Sesveta, grada Zagreba, vjernicima te svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave velikog jubileja župe. Hvala i gđici Marijani Petir, hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu na dolasku, a hvala i našem Puhačkom orkestru DVD-a Kašina koji su nakon mise odsvirali nekoliko skladbi. 

Mons. Gorski je na kraju, prije završnog blagoslova, istaknuo kako je proslava 800. godine župe veliki jubilej, jubilej koji raduje te koji nas sve skupa obvezuje i upravo svjesni te odgovornosti o nama ovisi hoćemo li i u sljedećem stoljeću biti složna zajednica Isusovih vjernika. Neka nas sve prati moćni zagovor sv. Petra i Pavla.

Ivana Culej,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: