HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.11.2021.

Biskup Gorski predvodio misu zadušnicu i sprovodne obrede za preminulog vlč. Vinka Kanižaja



U župi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom u petak 5. studenog 2021. pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, u koncelebraciji s mons. Jurjom Jerneićem, upraviteljem Svećeničkog doma sv. Josipa, preč. Ljubanom Škrabom, domaćim župnikom i dekanom, te vlč. Jurjom Prelecom, fra Josipom Petonjićem, vlč. Stjepanom Penićem i vlč. Mirom Dencom, predvodio je svetu misu zadušnicu i sprovodne obrede za preminulog svećenika Zagrebačke nadbiskupije vlč. Vinka Kanižaja.



Mons. Gorski u svojoj homiliji prvo je izrazio iskrenu kršćansku sućut bratu Andriji i cijeloj obitelji te vjernicima župe Novigrad Podravski koji su se došli oprostiti od vlč. Vinka Kanižaja. Potom je kazao: "Vinko umire uoči blagdana Svih svetih te iz vidljivog ovozemaljskog odlazi u nevidljivu nama nebesku Crkvu, u zajedništvo sa svetima. Blago pokojnima jer Crkva ovozemaljska kao zajednica ljudi sahranjuje svoje pokojne i moli za oproštenje njihovih grijeha. Tako i mi danas ovom svetom misnom žrtvom Kristovom tražimo oproštenje za brata pokojnog svećenika Vinka, koji je prikazao toliko misnih žrtvi, toliko sakramenata podijelio vjernima ovdje u domovini, ali i van nje gdje je djelovao. Danas mi molimo i prikazujemo ovu misnu žrtvu upravo za njega te se spominjemo i njegovih roditelja."



"Smrt nije ni kazna ni nagrada, već je to korak koji nam je Bog priredio kako bismo ušli u Njegovu nebesku slavu. Tako i subrat Vinko ulazi u tu nebesku Crkvu u zajedništvu s Kristom, jer služba svećenika ima smisla ako gledamo prema vječnosti uz navještenje evanđelja, dijeljenja sakramenata. Kroz svećenike Bog ostaje prisutan u otajstvu koje slave. Tako je to činio i vlč. Vinko koji je putovao svijetom te naviještao i slavio Boga. Evo ga ovdje u župi na rodnoj grudi, gdje je predslavio svoju mladu misu, vratio se kako bi bio sahranjen sa svojim roditeljima. Zahvaljujemo na službi vlč. Vinka dragom Bogu jer ulazi danas u obitelj svetih, u nebesku domovinu, gdje će uživati u slavi Isusa Krista, svoga brata i nebeskog Oca kome je posvetio svoj život", naglasio je biskup Gorski.


Na kraju mise upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa mons. Juraj Jerneić prisjetio se životnog puta vlč. Vinka, koji je uvijek rado pjevao pjesmu "Podravino moja mila". Naglasio je kako sada vidi i zna zašto mu je prirasla srcu - u njoj će naći svoj mir. "Djetinjstvo koje ga je u vihoru rata s obitelji vitlalo amo-tamo i skrasilo u Podravini, gdje je služio svoju mladu misu u ovoj mjesnoj crkvi. Bio je i prvi svećenik kojega Biskupska konferencija šalje u misije 1972. godine kako bi se brinuo za Hrvate u Australiji, a zatim i u Londonu u pastvi za pomorce gdje je služio 11 godina."



"Po povratku 15 godina služi kao župnik najvećem broju svećenika po metru kvadratnog svoje župe u župi sv. Marije na Dolcu. Bio je župnik nadbiskupu i biskupima te prebendarima i kanonicima, ali i svećenicima, redovnicima i bogoslovima. Zasigurno neće biti zaboravljen nikada jer je i po umirovljenju bio aktivan. U župi Špansko pomagao je punih šest godina do otvorenja Svećeničkog doma 2004. godine, kada se seli u dom. Koliko god mu je zdravlje dozvoljavalo, ispovijedao je u katedrali, služio mise te bio aktivan, sve dok nije završio nažalost u kolicima. U nedjelju 31. listopada 2021. godine dragi Gospodin poziva ga k sebi u 91. godini njegovog života i 65. godini svećeništva. Danas u svojoj Podravini naći će svoj mir", rekao je mons. Jerneić.



Preč. dekan i mjesni župnik Ljuban Škraba oprostio se u ime župe i župljana župe Rastanka svetih apostola te zahvalio Bogu na daru svećeništva i života vlč. Vinka Kanižaj te izrazio kršćansku sućut obitelji.

Po završetku mise ovozemni ostaci pokojnog vlč. Vinka Kanižaj prevezeni su na mjesno groblje Sveta Klara, gdje je i položen u grob u kojem mu počivaju roditelji, kao je i želio - da ga sahrane u njegovoj Podravini.


Biografija vlč. Vinka Kanižaja

Vlč. Vinko Kanižaj, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u nedjelju 31. listopada u KBC "Sestre milosrdnice" u 91. godini života i 65. godini svećeništva.

Vlč. Vinko Kanižaj rođen je u Zagrebu 21. siječnja 1931. godine od roditelja Franje i Marije, r. Kožnjak. Nakon školovanja za svećenika je zaređen 6. siječnja 1957. godine.

U župni pastoral uključio se 1959. godine preuzimajući župe Stari Farkašić i Šišinec, gdje djeluje dvije godine. Od 1961. do 1963. godine upravlja župama Divuša i Gvozdansko, a potom godinu dana upravlja župom Svete Marije u Sisku.

Od 1964. do 1965. godine obavlja službu župnog vikara u Daruvaru, a zatim preuzima upravu župe Pušća kojom upravlja šest godina. Kratko 1972. godine upravlja župom Daruvar te iste godine odlazi u inozemnu pastvu za naše pomorce: najprije u Australiju, a zatim u London gdje ostaje 11 godina.

U Hrvatsku se vraća 1983. godine i preuzima župničku službu u župi Svete Marije na Dolcu. Tu ostaje 15 godina.

Umirovljen je 1998. godine, no nastavlja pomagati svećenicima u Španskom, gdje je stanovao do 2004. godine čekajući otvorenje novog Svećeničkog doma sv. Josipa na Kaptolu 7.

Na kraju oporuke napisao je 10. ožujka 2019. godine: "Molite za moju siromašnu dušu".


Mladen Levak
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 
Ispišite stranicu: