HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.12.2021.

Biskup Gorski predvodio misu zadušnicu i sprovodne obrede za preminulog vlč. Miju Šibonjića



U ranim satima 8. prosinca 2021., na svetkovinu Bezgrešnog Začeća BDM, u Otoku je preminuo vlč. Mijo Šibonjić, u 68. godini života i 42. godini svećeništva. Sprovodne obrede i misu zadušnicu predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u četvrtak 9. prosinca 2021. u Župi sv. Antuna Padovanskog u Otoku kod Vinkovaca.

Lijes s tijelom pokojnika bio je izložen u župnoj crkvi od 8.30 sati do kraja mise da bi se župljani mogli dostojanstveno oprostiti od pokojnika.



Sprovodni obredi započeli su svetom misom u 12 sati u župnoj crkvi, koju je predvodio mons. Gorski, a koncelebrirali su pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, domaći župnik preč. Antun Knežević te još osam svećenika Zagrebačke i Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U svom oproštajnom govoru biskup Gorski izrazio je sućut obitelji i rodbini, a potom je govorio o životnom i svećeničkom putu vlč. Mije Šibonjića: od njegove rodne Bosne i Hercegovine preko Zagreba do Njemačke, pa ponovno Zagreba, Vinkovaca, Petrovaradina, Zaprešića. Na kraju svog života vratio se u rodnu Slavoniju, u Otok, gdje je proveo djetinjstvo i koji je odabrao za svoje vječno počivalište. Kamo god je krenuo, bio je vođen vjerom u Gospodina koji ga nije nikad iznevjerio. Živio za svoju Crkvu, trudio se u njezinoj izgradnji, kako duhovnoj, tako i materijalnoj i nikad nije sebe štedio.



Prisjetio se biskup Gorski i njegovih početaka kao redovnika palotinca, ali je nakon godina redovničke službe odlučio nastaviti služiti kao dijecezanski svećenik. Izrazio je nadu da će ga Gospodin nagraditi za sve dobro što ga je učinio i primiti ga pod svoje okrilje.

Po završetku misnog slavlja od pokojnika se oprostio njegov školski prijatelj mons. Juraj Jerneić, upravitelj Svećeničkog doma Zagrebačke nadbiskupije. Prisjetio se uspomena iz gimnazijskih dana, mladenačkih radosti i briga, ali i važnih odluka - od kojih je najvažnija bila ostati vjeran Božjem pozivu i služiti mu svim srcem.



Domaći župnik preč. Antun Knežević izrazio je sućut obitelji i rodbini pokojnika u ime župljana svoje župe i prigodnim se riječima oprostio od njega. Istaknuo je: "Čitajući životopis pokojnog Mije možemo primijetiti da ga je Gospodin u njegovoj svećeničkoj službi slao na mnoga mjesta diljem naše domovine i izvan nje, ali uvijek je osjećao da pripada svome Otoku u koji je rado i često navraćao, na kraće ili dulje vrijeme. Svoje godišnje odmore uvijek je provodio sa svojom braćom i sestrom u Otoku, ali je uvijek već prvi dan odmora posjetio svojeg župnika i ponudio svoju pomoć. Hvala mu na spremnosti da uvijek pomogne", naglasio je preč. Knežević i nastavio: "Prije nešto manje od mjesec dana ponovno je Mijo došao u svoj Otok. Ovaj put ne na godišnji, nego na vječni odmor. Kad sam ga posljednji put posjetio i podijelio mu sakramente, ostao sam zadivljen s koliko je predanja u volju Božju i osobne i iskrene vjere bio spreman na vječni susret s Gospodinom."



Zahvalio je svima koji su s poštovanjem i ljubavlju došli ispratiti vlč. Miju, u prvom redu biskupima mons. Miji Gorskom i mons. Ivanu Ćuriću, svim svećenicima i svim nazočnim župljanima.

Nakon obreda odrješenja tijelo pokojnika prevezeno je na Gradsko groblje, gdje je sahranjen nakon sprovodnih obreda.

Tekst: Mira Bošnjaković
Foto: mons. Juraj Jerneić, Mira Bošnjaković
Ispišite stranicu: