HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.01.2017.

Biskup Gorski predvodio misu na 24. zimskom planinarskom hodočašću

Pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski predslavio je u nedjelju, 29. siječnja tradicionalnu planinarsku misu na 24. zimskom planinarskom hodočašću na Svetu Geru.

Biskup Gorski svake se godine odaziva na poziv župnika grkokatoličke župe Stojdraga i upravitelja kapelice sv. Ilije na Žumberku vlč. Mile Vranešića, te je ove godine po sedmi puta od kada je imenovan pomoćnim zagrebačkim biskupom predslavio planinarsko hodočašće.

Uz biskupa Gorskog koncelebrirali su mjesni župnik  Mile Vranešić, župnik župe Kalje mons. Juraj Jerneić i župnik iz Gradiške Perica Matanović sa svojim župnim vikarom.

Misnom slavlju u pravom zimskom ambijentu na 1150 metara visine nazočilo je preko stotinu hodočasnika planinara koji su ispunili kapelicu sv. Ilije i okolni prostor, dok je ukupno bilo oko tisuću planinara iz svih dijelova Hrvatske i dijelova Slovenije među kojima i gradonačelnica Ozlja kome teritorijalno pripada ova kapelica Gordana Lipšinić.

Biskup Gorski u homiliji je na temelju nedjeljnih čitanja progovorio o osam blaženstava i značaju zajedništva za narod, Crkvu i obitelj. Snagu i vjeru koju smo pokazali u Domovinskom ratu iskoristili smo za stvaranje države, no kada smo napustili Boga, vidi se gdje smo dana stigli. Na krivim temeljima ne gradi se država, potreban nam je drukčiji pristup. Trebamo uvidjeti da su krotki blaženi za koje Bog ima svoj naum.

Siromašni duhom su kod Boga, krotki su oni koji ne prigovaraju i stalno podmeću leđa, gladni i žedni bore se za socijalnu pravdu, a mirotvorci se svom silom bore za mir u svom srcu, obitelji i narodu. 

Kakav je naš kršćanski manifest, zapitao se biskup Gorski te poručio da svako dobro traži žrtvu cijeli život, kako u obitelji tako i u Crkvi i domovini. Imamo li hrabrosti postati drukčiji, jer kako će nam biti bolje kada se ne mijenjamo. Neka nas sv. Gera potakne da budemo bolji, zaključio je biskup Gorski.

Molitva vjernika po tradiciji je izrečena po istočnom obredu braće grkokatolika.
           
Iako su nam prozori ostali otvoreni, srca su nam u kapelici sv. Ilije i dalje zagrijana, istaknuo je na koncu mjesni župnik Mile Vranešić koji je podsjetio na 25 godina upravljanja kapelicom, te se podsjetio predvoditelja slavlja pred 20 godina nedavno preminulog don Ante Bakovića koji je još tada isticao problematiku demografske obnove.

Danas nam se obitelji raspadaju, sve nas je manje. Ponesimo danas odavde molitvu za naše mlade koji nisu prošli komunističku školu. I ovo duhovno planinarsko-druženje jedan od pokazatelja prijateljstva hrvatskog i slovenskog naroda kao i subraće katolika i grkokatolika s obje strane granice.

Na koncu mise mogao se nabaviti katolički kalendar Žumberka, a o sigurnosti vjernika planinara brinuli su članovi HGSS-a iz stanica Karlovac i Samobor.

Zvonko Ranogajec
Ispišite stranicu: