HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.08.2016.

Biskup Gorski predslavio proslavu sv. Lovre u Vivodini te podijelio sakrament svete Potvrde



U nedjelju, 14. kolovoza 2016. na Vivodini je proslavljen blagdan svetog Lovre kojeg je predslavio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski te podijelio sakrament svete Potvrde mladim Vivodincima
Kako je na sam blagdan Lovrenča u srijedu, 10. kolovoza 2016. godine, poseban naglasak bio stavljen na proslavu 35 godina misništva domaćeg sina vlč. Jurja Kostelca, domaćeg župnika Andrije Markača i župnika iz Mahićna Nikole Sajkovića, tako je u nedjelju težište bilo stavljeno na oganj Duha Božjega prema nedjeljnom Evanđelju.

O tome je predvoditelj svete mise, biskup Mijo Gorski, govorio žarom pravog oca poučavatelja rekavši da se po tom ognju Duha Božjega mi kršćani jačamo, čistimo od naših slabosti, a Isus nam oprašta grijehe. Naglasio je da tamo gdje je oganj Duha Božjega na djelu nastaje novi život, nova snaga, nešto poput zaljubljenosti i da tu djeluje ljubav koja je spremna na svako trpljenje, na smrt poput ljubavi za domovinu i za bližnjega. Kada smo zahvaćeni takvom ljubavi, djelujemo i ne odgađamo za sutra, na djelu su novi kriteriji – kriteriji ljubavi, tada imamo hrabrosti za život. Podsjetio nas je propovjednik da danas u svijetu većina ne misli tako, istina i pravednost nisu uvijek na strani slabih, ali upravo tu, kao i u vrijeme svetog Lovre, potrebno je poput njega svjedočiti za istinu i pravednost i o tome uvijek govoriti. Biskup je naglasio da je sveti Lovro to mogao, jer je bio zahvaćen ognjem Božje ljubavi koja mu je dala spremnost i hrabrost da smjelo ide u smrt za Krista i nama za primjer. Podsjetio je mlade krizmanike koji će primiti sakramentom svete Potvrde Duha hrabrosti koji će ih jačati, da ostani vjerni Kristu, da ne trče iz veze u vezu, već da budu spremni sklopiti kršćanski brak i prihvatiti život, a ne postati mladi umirovljenici od 24 godina kako je papa Franjo opomenuo mlade u Krakovu.

Sada, u vrijeme odmora, naša župa se ne odmara, ona djeluje – to je vrhunac svih događanja Župe svetog Lovre mučenika u Vivodini, što nas kroz brojne susrete jača i uvijek iznova nas podsjeća da smo zahvaćeni ognjem Božje ljubavi i da u toj vjeri i djelujemo.

Tekst: Sanja Benković-Marković
Foto: Zlatko Guštin
Ispišite stranicu: