HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.09.2022.

Biskup Gorski najavio Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

Pod geslom ”Hvala ti, Majko, vijek’ uz nas budi. Tko će nam pomoći, ako ne ti?” vjernici grada Zagreba idućeg će se vikenda, 10. i 11. rujna, uputiti na svoje Zavjetno hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. U studiju emisije “Izdvojeno“ tim je povodom gostovao mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, koji posljednjih 25 godina organizira ovo hodočašće.



Otkrio nam je kako, unatoč tomu što se spominje 291. hodočašće, povijesni podatci pokazuju da je prvo Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba bilo 1723., i to zbog ogromne suše koja je tada zahvatila cijelo područje i prijetila je glad.

"Zanimljivo, i ove je godine ogromna suša i prijeti glad, a vjernici se kroz 300 godina jednako pouzdaju u Božju milost, što pokazuje kako više ovisimo o Nebu nego o svojem poslu. Volio bih da taj broj 291 sljedeće godine stavimo na 300. hodočašće jer će se tada navršiti ta obljetnica. Knjige pokazuju da je 1723. bila prva zavjetna procesija te je zapisano Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba", kazao je naš sugovornik.

Za geslo ovogodišnjeg hodočašća uzeti su stihovi pjesme Dragutina Domjanića “Ljiljane bijeli“.

"To su zadnji stihovi te pjesme, koji su uzeti s određenim razlogom. Oni u sebi sadrže dva važna naglaska našeg hodočašća. Prvo je “Hvala Ti, Majko“. Dakle, mi dolazimo zahvaljivati za sve ono dobro što smo od Boga primili upravo zahvaljujući Marijinu zagovoru, a da je to mnogo, vjerujem da bi svaki hodočasnik mogao posvjedočiti za sebe koliko je od Boga primio milosti, zahvaljujući Majci Božjoj. Zahvalnost je zapravo prva vjernička gesta prema Bogu i svetima, a druga je prošnja. “Tko će nam pomoći ako ne ti?“ Kad pogledamo što se sve oko nas zbiva, na koga se zapravo mi možemo osloniti? Potrebna nam je pomoć, posebice ona pomoć koja je duhovne naravi. Mi prvenstveno tražimo pomoć za našu dušu, naše spasenje, zato ljudi i žele doći na ispovijed u Mariju Bistricu. Za njih je to nešto važno, da se oslobode tereta prošlosti, svojih grijeha i nakon toga ponovno krenu u svoj život. Dakle, dvije su stvari u ovom geslu – zahvala Bogu i Majci Božjoj te prošnja za pomoć u budućnosti", pojasnio je mons. Gorski.

Posebna karakteristika Zavjetnog hodočašća Zagrepčana i činjenjenica je da u Mariju Bistricu toga vikenda pristižu cijele obitelji. "Potrebno je moliti za naše obitelji. Najprije za zdravlje brakova jer o njima itekako ovisi sve drugo. Ako su brakovi čvrsti, utemeljeni na Bogu i Božjoj riječi, iskrenoj ljubavi i međusobnom poštovanju, onda će i djeca u takvom ozračju živjeti jedan drugačiji život i imat će tu jednu sigurnu točku zaštite od onoga što se događa izvana. Mi želimo moliti za tu nakanu", rekao je naš sugovornik.



Pješaci će prema Zagorju krenuti iz tri pravca. "Kreće se u subotu, ispred zagrebačke katedrale, u pet sati ujutro. Tu će skupinu preko Sljemena voditi biskup Ivan Šaško, koji će u devet sati i predslaviti svetu Misu u kapeli Majke Božje, a onda će svi zajedno dalje nastaviti preko Laza do Marije Bistrice. Drugi je hodočasnički put iz Čučerja, gdje će Misa biti u 10:30, ali hodočasnici će otprilike u isto vrijeme stići u Mariju Bistricu. Treći je hodočasnički put iz župne crkve u Sesvetama. U 18:30 sati naći ćemo se zajedno u Mariji Bistrici, kod kapele sv. Ladislava, gdje ćemo formirati zajedničku ulaznu procesiju i ući u svetište. Pozivam sve hodočasnike pješake, pogotovo mlade, da nam se pridruže ili dođu idućeg dana sa svojim obiteljima, ali neka ne propuste ovu priliku da zahvale Mariji za Njezinu pomoć i zagovor te joj se preporuče. U nedjelju je zajednički križni put svih hodočasnika u 9 sati, a nakon toga će biti prilika za svetu ispovijed i osobnu pobožnost. U 10:45 u procesiji krenut ćemo prema crkvi na otvorenome i u 11 sati uslijedit će sveta Misa koju će predslaviti nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić", istaknuo je mons. Gorski te je najavio kako se istog vikenda održava i 20. hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije.

"Oni idu vlakom do Konjščine, odakle pješače do Marije Bistrice. U subotu poslijepodne ondje će imati svoj program koji uključuje nagovore, pjesme, priliku za ispovijed. Kao i svake godine, bit će postavljen veliki šator u kojem će se sve to moći održavati. Kasnije će se mladi pridružiti pješacima u ulaznoj procesiji i svi zajedno ući ćemo u svetište. Oni će također sudjelovati u križnom putu i službi svjetla", kazao je naš sugovornik te je na kraju još jednom pozvao sve vjernike da se idućeg vikenda upute u Mariju Bistricu:

"Pozivam sve vjernike grada Zagreba da se odluče poći na hodočašće, bilo da će putovati vlakom do Konjščine, bilo da se uključe ispred katedrale, u Čučerju ili Sesvetama, te da se svi zajedno nađemo u Mariji Bistrici, 10. rujna u 18:30 sati na svetoj Misi i u 20 sati na službi svjetla, a u nedjelju na zajedničkoj Misi u 11 sati, na prostoru crkve na otvorenome. Vjerujem da oni koji iskreno pođu i pomole se, ne će otići kući neutješeni i neuslišani, jer kako nam kaže molitva: “Još se ni čulo da si nekoga zapustila, koj' se tebi u nevolji utekao.“ A neće ni danas", zaključio je mons. Mijo Gorski.

Laudato TV
Ispišite stranicu: