HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.08.2017.

Biskup Gorski na liturgijskom uvođenju u službu upravitelja župe vlč. Vladimira Kerečenija



Za vrijeme župne mise u nedjelju 27. kolovoza u župnoj crkvi sv. Kvirina biskupa u Zagrebu u službu je uveden novi upravitelj župe, donedavni župni vikar u župi sv. Blaža vlč. Vladimir Kerečeni. Sam čin liturgijskoga uvođenja u službu, nakon što je prethodnoga tjedna pred svjedocima preuzeo upravljanje od dosadašnjeg župnika vlč. Tomislava Subotičanca, kao nadbiskupski delegat predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.



Na početku mise, vjernicima je pročitan dekret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića o imenovanju upravitelja župe, te je predstavljen vlč. Kerečeni. U prigodnoj homiliji biskup Gorski je povezao misno evanđelje o ispovijesti vjere sv. Petra apostola i čin uvođenja u službu novoga službenika Crkve. Biskup je podsjetio, kako „postavljeno pitanje 'što govore ljudi tko je Sin čovječji' odjekuje i danas. No, ne traži se odgovor 'što misli svijet', ta on će uvijek misliti u poznatim šablonama osporavanja ili prihvaćanja. Isusa zanima što mi, njegovi učenici mislimo o Njemu. Odgovor je i danas moguć samo iz vjere, jer samo vjera u Isusu prepoznaje Sina Božjega. Ništa nam ne bi značilo priznati ga Bogom ako ga ne bismo priznali i zazivali kao svojega Stvoritelja“. Propovjednik je posvijestio, kako takav odgovor traži vrlo blisko povezivanje s osobom Isusa Krista. „Isus je moj Bog, Isus je moj Spasitelj. To je odgovor vjere“.



Nadalje je biskup Gorski naglasio kako Isus vjeru u sebe odmah povezuje s Crkvom „koja ima po Njegovim riječima vlast posredovati pomirenje i otvarati vrata neba. Tko dakle Isusa priznaje Spasiteljem prihvaća i Crkvu kao vidljivu posrednicu spasenja.“ U tom je kontekstu biskup ukazao na riječi apostola Pavla koji nam tumači da je Crkva tijelo kojoj je Krist glava, a mi smo udovi toga tijela. „Cjeloviti Krist su Crkva i Isus zajedno – to je Njegovo mistično tijelo. Istina, po Kristu Crkva je sveta u svojim otajstvima. Po nama, udovima ona je grešna po našim grijesima i slabostima. No, ona uvijek ostaje Kristova, ona uvijek ostaje mjesto pomirenja, mjesto doticaja Boga u našim sakramentima. Crkva ostaje mjesto gdje Isusa prepoznajemo kao Boga i Spasitelja“.



Govoreći pak o Crkvi u suvremenome svijetu, biskup je naglasio kako smo pozvani promišljati o našoj aktivnoj prisutnosti i odgovornosti u Crkvi, kako bi ona uistinu mogla ispuniti svoju zadaću. Stoga, i Zagrebačka nadbiskupija ove godine održava svoju Drugu sinodu, kako bi mogla odgovoriti suvremenim izazovima. Također je propovjednik podsjetio, da je radi izgradnje zdravog ljudskog društva, u ljubavi prema siromašnima papa Franjo ustanovio Dan siromaha. „Dužni smo, živeći po načelima evanđelja životom naviještati Krista onima koji ga ne poznaju. I nije kod toga nužno mijenjati zakone. Ta u kakvu su moralnu rimsku kaljužu ušli prvi kršćani. No, nisu tražili izmjenu zakona, čak ni onih zbog kojih su ubijani, već su vjernike odgajali da žive po savjesti“, jer upozorio je „nikakav zakon nas ne može spriječiti da živimo po savjesti.“



Ukazujući na lik bl. Alojzija Stepinca koji je cijenu svoje čiste savjesti platio zatvorom i mučeništvom, biskup je upitao koju smo cijenu spremni platiti za svoju čistu savjest? Naša vjera traži hrabre jude koji se usuđuju živjeti na drugačiji način nego što svijet nudi: ljude koji prihvaćaju, opraštaju, ne odbacuju nerođene, brak drže svetim zajedništvom, odgajaju svoju djecu po načelima evanđelja“.

Na kraju homilije biskup Gorski se obratio i novome upravitelju župe riječima „danas ti je povjerena služba upravljanja malom Crkvom, župnom zajednicom sv. Kvirina. Pozvan si poput Petra ispovijedati vjeru u jednoga Boga i Njegova Sina, Isusa Krista. Obično se u svojim planovima na župi većina vremena i napora posvećuje organizaciji. No, Isus nije upitao Petra: Petre, kako ćeš organizirati Crkvu, napraviti pastoralne programe, nove katehetske metode. Ne, ništa od toga! Upitao ga je samo jedno 'Petre, ljubiš li me?' Ljubav pak uvijek iznova nalazi putove i preskače granice mogućega. Ključno je dakle: svjedočanstvo vjere. Budeš li to svjedočanstvo dobro dao i organizacija života u župi bit će dobra“.



Nakon homilije, u skladu s kanonskim odredbama, vlč. Kerečeni je položio ispovijest vjere i prisegu o vjernom vršenju službe i savjesnom upravljanju crkvenom imovinom. Na kraju mise, vlč. Kerečeni je podsjetio, kako je prije 18 godina biskup Gorski kao tadašnji župnik župe sv. Blaža pratio nastajanje ove župe. Njega i njegove kolege pak je pratio prije 12 godina kao rektor bogoslovije. „Danas, kao biskupu preporučam se i dalje vašoj pomoći, savjetima u izgradnji ove župne zajednice. S ovoga mjesta prenesite moju, ali i zahvalnost svih župljana nadbiskupu Josipu“.



Vlč. Kerečeni je pozdravio i zahvalio roditeljima i bratu, rodbini, prijateljima i svim ljudima dobre volje koje je Bog uvijek velikodušno stavljao na njegov životni put. Izrazio je nadu da će tako biti i ubuduće. Svoje nove župljane je pozvao na nastavak duhovne i materijalne obnove župne zajednice. „Raduje me svaki susret, svaka inicijativa, svaka molitva, dobra i lijepa riječ da bismo zajedno ovdje, u našoj župi rasli u vjeri, nadi i ljubavi“. Prije blagoslova, biskup Gorski je također pozvao vjernike da budu potpora svome novom pastiru, a osobito ih je pozvao na molitvu. Župljani su zajedno s novim upraviteljem župe, vlč. Kerečenijem i biskupom Gorskim nastavili druženje na agapeu.

Tekst i foto: Marija Belošević
Ispišite stranicu: