HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.02.2017.

Biskup Gorski krstio šesto dijete obitelji Denić



U župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kašini, u nedjelju 19. veljače 2017. godine, mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, predvodio je misno slavlje u 11 sati te krstio malog Šimuna, šesto dijete obitelji Borisa i Ivane Denić.

Pored Šimuna, obitelj Denić ima i Lovru (15), Gabrijelu (13), Magdalenu (10), Josipa (6) i dvadesetomjesečnog Pavla. Pozdravljajući sve prisutne vjernike na samom početku sv. mise biskup je čestitao roditeljima na daru života, na hrabrosti i otvorenosti životu.

U svojoj nadahnutoj homiliji biskup Gorski osvrnuo se na Evanđelje dana. Isus nam je rekao teške riječi; trebamo ljubiti neprijatelje i opraštati. Isus nam poručuje kako se zlo nikada ne smije suzbiti zlom jer zlo rađa zlo, mržnja rađa mržnju, srdžba rađa srdžbu. Isus poručuje da se ne držimo strogog zakona pravednosti i poziva nas da budemo veći  i iznad tog zakona, a to je moguće postići jedino snagom ljubavi.



Izgovaranjem zlih riječi te čineći zla djela nismo riješili problem, već smo ga učinili većim i time razorili sebe i svoje bližnje. Upravo je Isus pokazao kako: On se prvi nakon uskrsnuća nije osvetio svojim tužiteljima, a tim je činom pobijedio zlo. Takav stav itekako ima cijenu, a ponekad i mučeništvo čovjeka.

Dobra riječ otvara mnoga srca, a lijepa riječ izgrađuje. Tuđa nepravda, tuđe zlo nisu mjerilo naše pravednosti. Mi kršćani ne mjerimo se po drugim ljudima već po Isusu Kristu; On je naš uzor! Sjetimo se Isusovih riječi: „Ako nosiš dar na žrtvenik pa se sjetiš da imaš nešto protiv brata, vrati se i pomiri, a onda dođi i prinesi dar.“

Kao što biskup Gorski ističe, mogli bismo reći: „Ako dolaziš u crkvu, a mržnja je u tvom srcu, što ti vrijedi sv. misa, što ti vrijedi sv. pričest? U tom slučaju sv. pričest nije na spasenje već na duhovnu propast.“



Također, biskup Gorski objasnio je što ustvari znači biti kršten. To prvenstveno znači biti čovjek nenasilja. Odričemo se nasilja, jer je to đavolsko djelo. I upravo kao prva zadaća svakog roditelja je odgojiti svoje dijete da bude čovjek nenasilja, odnosno čovjek mirotvorac.

Na kraju euharistijskog slavlja, vlč. Dražen Radigović, župnik Župe sv. Petra i Pavla, zahvalio je biskupu na njegovom dolasku i što je uveličao ovaj tako važan događaj ne samo za obitelj Denić, već i za cijelu župnu zajednicu.

Kako je naglasio vlč. Radigović, tamo gdje je biskup tamo je i Crkva Božja. Neka ovaj događaj bude još jedna prilika za jačanje tog zajedništva. Nakon toga je biskup Gorski zahvalio roditeljima za svjedočenje vjere i za prihvaćanje života te im u ime Zagrebačke nadbiskupije uručio i prigodan dar.

Biskup Gorski rekao je kako mu je bilo lijepo u našoj župi, kako je lijepo vidjeti punu crkvu vjernika, pohvalio je ministrante i zbor mladih koji su liturgijskim pjevanjem uveličali ovo misno slavlje.



Župa sv. Petra i Pavla u Kašini ove će godine proslaviti svoj veliki jubilej - 800 godina svog postojanja. Naime, povijest naše župe veže se uz 1217. godinu kada se crkva sv. Petra i Pavla prvi puta spominje u povelji hrvatskog kralja Andrije. Malo je župa koje se mogu pohvaliti tolikim godinama postojanja.

Baš kao što je istaknuo biskup Jure Bogdan, kada je 5. veljače krstio peto dijete obitelji Klarić, znak je to stabilnosti i postojanosti. I upravo zbog toga će nam mjesec veljača, kada smo imali priliku ugostili dvojicu biskupa u našoj župi, ostati u posebnom sjećanju.


Ivana Culej
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: