HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.04.2017.

Biskup Gorski blagoslovio novo zvono župne crkve u Belcu



Ove nedjelje, 2. travnja 2017. godine u 11 sati u župi sv. Marije Snježne u Belcu, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski blagoslovio je novo crkveno zvono župne crkve, nakon čega je slijedilo svečano misno slavlje, gdje su u koncelebraciji sudjelovali domaći župnik vlč. Milan Pušec, preč. Antun Motočić, ispovjednik bistričkog svetišta te bogoslovi Marko Malek Solgat i Primož Lorbek te sjemeništarac Luka Žeželj.



Mons. Mijo Gorski u svojoj homiliji je naglasio važnost molitve: "Draga braćo i sestre, Isus je doista pravi čovjek i pravi prijatelj, plače nad gubitkom prijatelja i čisto ljudski tješi sestre. Čuli  smo u Evanđelju da je ljubio cijelu obitelji i tu nam je uzor sućutnog odnosa prema onima koji trpe zbog gubitka voljene osobe. Da ne ostanemo hladni kao kamen sa strane - ne možemo puno, ali naša blizina to je najviše što možemo učiniti. Riječi su prazne, međutim molitvena blizina - ona je moć i ona tješi. Ali Isus se prema Lazarovoj smrti ne odnosi samo kao čovjek, nego se odnosi kao i Bog koji pokazuje da je on gospodar života i smrti: Ja sam Uskrsnuće i život. To je temelj naše vjere." 



Biskupove pozdravne riječi na kraju mise bile su popraćene zvonjavom novog zvona.

Novo zvono lijevano je u jednoj od najpoznatijih radionica u ovom dijelu Europe, u majstorskoj radionici Grassmayr u Innsbrucku, a zvono su u Hrvatsku dopratili djelatnici tvrtke Elektro-Bosilj, izvođači monataže zvona uz tvrtku Elektro-Golub. U jutarnjim satima izvedena je demontaža pomoću teleskopske dizalice originalnog zvona iz 18. st., zavjetnog dara Cecilije pl. Najšić rođ. Matačić,  koje nakon puknuća u svibnju 2015. više nije moglo zvoniti.

Odmah nakon blagoslova novog zvona  slijedio je prvi udarac čekićem koji je izveo mons. Mijo Gorski te montaža zvona tijekom sv. mise. Ovaj posebno svečani i dugo iščekivani događaj uveličali su župan KZŽ  Željko Kolar, gradonačelnik Stanko Majdak, dogradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, saborski zastupnik Žarko Tušek, načelnik općine Konjščina Mirko Krznar te pročelnica Konzervatorskog Odijela Krapina mr. Lana Križaj sa suradnicom Sandrom Zenko.



Svečanim misnim slavljem priveden je dvogodišnji projekt nabavke novog zvona kraju te su ovaj radostan događaj uveličale belečke udruge: KUD Belec, DVD Belec i Belečke mažoretkinje, zatim Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Bedekovčina, Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade KZŽ - Tigrovi, Udruga ratnih veterana 2. Gardijske brigade KZŽ - Gromovi, kao i mnogobrojni hodočasnici. Blagoslov i misno slavlje pratili su domaći zbor uz muzičku pratnju Karla Frtalja te Zbor mladih iz Lonjice IHTIS (Župa Brckovljani) s orguljašicom Anom Lisičak, studenticom Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta.



Staro zvono izloženo je unutar cinktora crkve sa sjeverne strane kao zavjetni dar, djelo naše baštine i sjećanje na zajedništvo tijekom poduhvata prikupljanja donacija za izradu novog zvona koji je započet u ljeto 2015. uz pomoć župnika pok. vlč. Mirka Borjana, nastavljen s vlč. Draženom Radigovićem - privremenim upraviteljem župe u 2016. te priveden kraju sa sadašnjim župnikom vlč. Milanom Pušecom. Sredstva za zvono u iznosu od 130 000 kn sakupljena su donacijama župljana i prijatelja župe te Grada Zlatara i Krapinsko-zagorske županije.

Ivana Sambolić,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: