HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.02.2017.

Biskup Bogdan krstio Miju, peto dijete obitelji Klarić



U župi sv. Petra i Pavla u Kašini na petu nedjelju kroz godinu, 5. veljače 2017. godine, tijekom sv. mise u 11.00 sati msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj krstio je peto dijete u obitelji Joze i Željke Klarić, djevojčicu Miju. Pored Mie, obitelj Klarić ima još i Frana (12 godina), Nou (10 godina), Anu (7 godina) i Jana (3,5 godine). Budući da je otac Jozo narednik Hrvatske vojske i djeluje u Počasno-zaštitnoj bojnoj pri Ministarstvu obrane, želja roditelja bila je da sakrament krštenja podijeli vojni biskup.



Prije početka misnog slavlja vlč. Dražen Radigović, župnik u Kašini, pozdravio je i zaželio dobrodošlicu biskupu Bogdanu. Kako je istaknuo vlč. Radigović, dva su važna događaja zbog kojih smo posebno radosni zbog njegovog dolaska. Prvi je krštenje petog djeteta u obitelji i to baš na dan kada se obilježava Dan života, dok je drugi proslava 800. obljetnice postojanja naše župe.

Počašćeni smo što smo imali prilike ugostiti vojnog ordinarija na početku jubilejske godine. Malo koja župa može se dičiti takvom obljetnicom. Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Bogdan čestitao je roditeljima na otvorenosti životu, te čestitao obljetnicu župe. Istaknuo je kako je velika stvar za jednu zajednicu 800 godina biti okupljen na jednom mjestu oko Kristova stola, znak je to stabilnosti i postojanosti.



U svojoj homiliji vojni ordinarij se, prije svega, osvrnuo na evanđelje dana koje je ujedno nastavak Isusovog govora učenicima i svima ostalima koji su bili s njime. Kako ističe biskup Jure, danas nije lako biti kršćanin. Prije je to bilo puno lakše jer je vjerovala cijela zajednica, dok danas u moru suprotstavljenih svjetonazorskih stavova naša vjera puno više dolazi na ispit. Tako se danas puno puta dovodi u pitanje i istinitost Isusovih riječi.

Biskup Jure nadalje kaže kako se ne može voljeti ono što se ne poznaje i sve nas potiče da upoznamo svoju vjeru. Upravo kao što brinemo o svom tijelu, intelektualnom napretku djece, ne smije se desiti da se zaustavimo na planu vjere. Naš Gospodin nije slučajno otkupio svijet u naponu životne snage. Isusova poruka jednako je važna za sve uzraste i sve faze života. Potom je biskup roditeljima malene Mije poručio neka svojim životom djeci svjedoče vjeru. Kršćanstvo ima svoju vitalnost i snagu, Bog je u pozadini. I upravo u toj vjeri primamo sakramente, radimo na vlastitoj vjeri da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta.



Na kraju misnog slavlja vlč. Dražen zahvalio je biskupu na poticajnim riječima koje će dalje nastaviti živjeti u našim srcima. Vlč. Dražen nadovezao se na homiliju biskupa Bogdana te ukazao na činjenicu da što više poniremo u snagu vjere to više vidimo koliko nam je ona potrebna.

Da bismo mogli biti Kristova sol, kanali Božje ljubavi u ovom surovom svijetu, važno je biti povezan s Izvorom! Nismo mi izvor te ljubavi i dobrote, nego Bog. Mi smo samo kanali. Zato je važno da kroz molitvu, euharistiju i Božju riječ budemo povezani sa svojim Bogom.

Hvala vojnom ordinariju na njegovu dolasku. U ime cijele župne zajednice iskrene čestitke obitelji Klarić na rođenju njihovog petog djeteta, malene Mije. Neka odrasta u vjeri Crkve što ju je danas primila, neka bude na blagoslov i ponos svojim roditeljima.

Danas se obitelji, a posebno obitelji s više djece susreću s raznim poteškoćama i nerazumijevanjem okoline. Neka upravo obitelji koje su za život budu uzor i poticaj svima, a posebno mladima. Kao što ističe papa Franjo, obitelj je neophodna za opstanak čovječanstva. Slijedom toga molimo Gospodina neka štiti obitelji jer su one najveće blago jedne zemlje.

Ivana Culej
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: