HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.12.2012.

Adventska glazbena molitva na Trnjanskoj Savici

 

Na Trnjanskoj Savici u Zagrebu u subotu, 1. prosinca održana je Adventska glazbena molitva. Nakon večernje svete mise u predvorju OŠ Jure Kaštelana pjesmom su slavili Gospoda udruženi zborovi - Mješoviti zbor župe bl. Alojzija Stepinca i Mješoviti zbor i koralisti župe sv. Mateja evanđelista iz Dugava, a pod vodstvom svojih dirigenata Jelene Benković Komba i Tihomira Prše. Gregorijanskim napjevima, koji su izvorna liturgijska glazba Crkve, najavljivao se Kristov dolazak.

Napjevi na starom kajkavskom jeziku s početka 18. st. uzeti iz Cithare octochorde (Citre osmostrune), objavljene prvi put 1701. godine. Spomenimo ovdje tek neke: O vreme preljubljeno, O rumena prelepa zorja, Poslan je Gabrijel vu jeden varoš, Zdrava Devica Bogorodica, Veseli se o Nazaret, O Marija, presvetla  zvezdica... Nisu zaboravljeni ni drugi poznati napjevi vezani uz došašće. Pojedine dionice pjevali su koralisti iz Dugava te solisti iz obaju zborova.

Glazbena je molitva upotpunjena čitanjem odabranih svetopisamskih tekstova iz Starog i Novog zavjeta: Knjige proroka Izaije... Iz Evangeliuma po Luki (prema Pavlinskom zborniku iz 1644. godine na kajkavskom jeziku) te iz Knjige Sirahove u kojoj se prorokuje dolazak Spasitelja svijeta. Glazbena molitva zaključena je antifonom O Mudrosti.

Marija Znika

 

Ispišite stranicu: