HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.12.2022.

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja/ica i odgajateljica u vjeri


U organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije u utorak 20. prosinca u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca održana je adventska duhovna obnova za vjeroučitelje/ice i odgajateljice u vjeri. Duhovna obnova započela je meditacijom koju je pripremio vlč. Domagoj Matošević, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke.



Misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško koji je u uvodu u misno slavlje istaknuo kako je zahvalan Gospodinu "na ovoj ljepoti susreta, na dioništvu vaše duhovne obnove i vašega hodočašća u ovaj naš molitveni nadbiskupijski dom, k nebeskoj Majci i blaženomu Alojziju, kamo svima vama donosim i blagoslov našega nadbiskupa, kardinala Josipa."



Tumačeći evanđeoski ulomak istaknuo je: "Blažena Djevica Marija je žena koja prihvaća neopisivu Božju ponudu, u redovitosti svoga življenja, u skromnosti svoga doma. On nas želi susresti na uobičajenim mjestima, želi biti s nama u naizgled beznačajnoj redovitosti, dok ga možda i sami tražimo u izvanrednosti. Dobro je primijetiti da samo ljubav može vratiti ljepotu i dostojanstvo tim prividno izgubljenim i nevažnim mjestima i trenutcima. Djelovanje Božjega Duha ne traži od nas da budemo najbolji, nego da budemo spremni prihvatiti njegovu Riječ koja se želi utjeloviti u našemu životu, biti s nama, očitovati se po nama u dobru."



Dodao je kako nas Bog "u svome planu uvodi i prožima svojom sjenom, koju doživljavamo kao teškoću, nerazumijevanje, ali se iz toga rađa plod Božje prisutnosti. Puno naših iskustava samo izgledaju kao tama kušnje, a zapravo su samo sjena za očitovanje svjetla milosti. To je „ljubav razlivena u našim srcima po Duhu Svetom“ (Rim 5, 5) koji nam je dan“, koji prebiva u nama. Taj je kontrast predivan: osjenjenost Duhom, da se ne bojimo sjena grijeha, umiranja i beznađa."



Biskup je homiliju zaključio molitvom:
"Bože, ti držiš dubine Podzemlja
i nebeske visine, mora i rijeke,
dah svakoga stvorenja.
Ti nas pozivaš na svoju svetu Goru
i raduješ se nedužnim rukama,
čistomu srcu i duši koja nije isprazna.

U Blaženoj si Djevici Mariji
našao puninu milosti
i zapaljenu iskru vjere.
Njoj si po anđelu objavio
čudesan dodir Duha,
njegovom ju sjenom prekrio,
da bi svijetu donijela
Svjetlo – Emanuela.

Udijeli nam da te prihvatimo
u svome životu i u životu bližnjih;
da se - poslušni tvojoj volji –
ne bojimo tvoje prisutnosti
ni onoga što ona sa sobom nosi.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen."

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: