HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.04.2022.

69. Planinarski križni put udruge Ekosspiritus: "Dom nam čuvaj, Božja Mati"

U subotu 2. travnja 2022. članovi i prijatelji udruge Ekosspiritus meditirali su postaje križnog puta u župi Marija Bistrica, gdje su se pridružili trasi župnog korizmenog križnog puta: Stazama križeva krajputaša i kapelica. Dvije organizirane skupine: udruga Ekosspiritus i župljani župe Marija Bistrica unatoč kiši i snijegu spojile su se u jednu veliku kolonu koja je zastala kod 14 sakralnih objekata meditirajući i moleći križni put kojeg je za ovu priliku napisala vjeroučiteljica Katarina Pučar.



Ruta je bila dugačka oko 16 kilometara, a sve postaje bile su na teritoriju župe Marija Bistrica. Moderatori križnog puta bili su bistrički župnik vlč. Domagoj Matošević i vjeroučitelj Radovan Librić. Zajedničko obilježje bila je bogata pjesmarica tiskana baš za ovaj pohod.

Polazak je bio nakon uvodne molitve kod oltara Crkve na otvorenom, a završetak nakon 14 postaja u bazilici Majke Božje Bistričke. Misu je na kraju pohoda predslavio župnik Matošević tumačeći evanđelje o preljubnici iz Ivanovog evanđelja.



Nakon euharistije hodočasnici su se okrijepili domaćim gulašem blagujući hranu u cinktoru crkve. Program se nastavio u bazilici gdje je bio izložen Presveti Oltarski Sakrament. Meditaciju je pripremila vjeroučiteljica Pučar, a vodili su je članovi udruge Ekosspiritus. Slijedila je promocija knjige „Kamen po kamen“ vjeroučitelja Nikole Kuzmičića.

Sudionici su se razišli svojim kućama s pozivom organizatora na 70. Planinarski križni put koji će se održati u listopadu u Samoborskom gorju.

Radovan Librić
Ispišite stranicu: