HR

Sinoda

Sazivanje Sinode

 

Nakon što se posavjetovao s više nadbiskupijskih tijela, zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić najavio je pred okupljenim mnoštvom u zagrebačkoj katedrali na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002., namjeru sazivanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Uz činjenicu da se mišlju sazivanja Sinode bavio i zagrebački nadbiskup kard. Franjo Kuharić (1919. - 2002., nadbiskup zagrebački 1970. - 1997.), od presudne je važnosti za sazivanje Sinode bila činjenica da je Prva nadbiskupijska sinoda održana 1925. godine, a nakon čega su se dogodile mnoge velike i važne promjene na društvenom i crkvenom planu.

Na društvenom se planu spominju Drugi svjetski rat, vrijeme komunističkog totalitarnog sustava, demokratske promjene i stvaranje Hrvatske države, te Domovinski rat. Najznačajniji događaji na crkvenom planu su održavanje Drugog vatikanskog sabora, objavljivanje novog Zakonika kanonskog prava, kao i stvaranje novih biskupija na području Zagrebačke nadbiskupije.

Priprema Sinode provodi se u skladu s »Uputom o biskupijskoj Sinodi« Kongregacije za biskupe i Kongregacije za evangelizaciju naroda, a podijeljena je u tri koraka: predpripremno razdoblje, pripremno razdoblje, Sinoda u užem smislu riječi.

U predpripremnom razdoblju Sinode, koje je započelo odmah nakon njezine najave (veljača - rujan 2002.) vidljiva su bila nastojanja za buđenje početnog interesa svećenika i vjernika za projekt nadbiskupijske Sinode. Tako je 4. ožujka 2002. održan Svećenički dan, koji je glavnim svojim dijelom bio posvećen predstojećoj Nadbiskupijskoj sinodi.

Na tom je susretu uvodno predavanje pod naslovom »Na putu prema Sinodi« održao nadbiskup Josip Bozanić, a slijedila su i predavanja o Prvoj sinodi te o izazovima Druge sinode. U tom su predpripremnom razdoblju i vjernici putem zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu bili upoznati sa značenjem i smislom Sinode.

Ispišite stranicu: