HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.03.2024.

Proslavljen Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu proslavio je Dan fakulteta u ponedjeljak 11. ožujka svečanom sjednicom u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Svečanom sjednicom moderirao je vlč. dr. Milan Dančuo, nastavnik Fakulteta. Nakon uvodne molitve i himne Lijepa naša Domovino, pozdrav svima prisutnima uputio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović: 

"Po prvi puta na svečanosti Dana Fakulteta kao velikog kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posebnom radošću pozdravljam monsinjora Dražena Kutlešu, zagrebačkog nadbiskupa. Iskrenim pozdravom pozdravljam apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, monsinjora Giorgia Linguu koji je svojim dolaskom odao priznanje Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Katolički bogoslovni fakultet je u temeljima Zagrebačkog sveučilišta. Zato od srca pozdravljam veleučenog gospodina profesora doktora znanosti Stjepana Lakušića, rektora Sveučilišta i prorektore: prof. dr. sc. Tibora Penteka, prof. dr. sc. Tomislava Josipa Mlinarića i prof. dr. sc. Tomislava Bolanču. 

Radosno pozdravljam veleučenog gospodina profesora doktora znanosti Željka Tanjića, rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i želim mu radosnu dobrodošlicu te mu zahvaljujem na podršci, suradnji i praćenju događaja koje organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. S nama su danas i dragi gosti koji žele podijeliti radost Dana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s njegovim profesorima, djelatnicima i studentima. A to su: dekani, prodekani i predstavnici teoloških učilišta iz Zadra, Ljubljane i Sarajeva." Dekan Šimunović pozdravio je i dekane i prodekane fakultetâ Sveučilišta u Zagrebu te ostale cijenjene goste i zaželio svima prisutnima dobrodošlicu. 

Uslijedio je govor velikog kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mons. Dražena Kutleše, zagrebačkog nadbiskupa, koji je posebno istaknuo tri točke za usmjerenje i djelovanje Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: 1. Nova etapa preobrazbe Crkve; 2. Aktualnost navještaja spasenjske jedincatosti Isusa Krista; 3. Zadaća teološkog promišljanja. 

"Na koncu koristim prigodu zahvaliti svima na trudu koji ulažete u rad ove ustanove, svatko u skladu sa svojim znanjem i mogućnostima. Iskrene čestitke upućujem svim diplomantima, posebno priznanje upućujem onima koji su svoje studijsko vrijeme iskoristili s predanošću i ozbiljnošću. Vaš trud odražava važnost postavljanja čvrstih temelja za budućnost, u duhu riječi sv. Pavla: „Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima“ (Kol 3,23).

Također, čestitam nastavnicima koji su tijekom ovog razdoblja napredovali u svojem znanstvenom, nastavnom i umjetničkom zvanju, kao i na njihovim doprinosima teološkoj misli, pastoralnoj praksi, kulturi i znanosti. Pozivam sve da se odazovu inicijativama koje Sinodska skupština predlaže u ovom vremenu sve do Drugog općeg zasjedanja u listopadu 2024. godine. Usidreni u Božjoj riječi znajte razlučivati i zajedno osluškivati što Duh govori ovoj našoj mjesnoj Crkvi i svijetu u ovom trenutku ljudske povijesti", kazao je veliki kancelar Fakulteta mons. Kutleša.

Nakon Velikog kancelara, apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua uputio je prigodnu riječ: "U ovom pozdravu, koji je ujedno i čestitka, dozvolite mi da se podsjetim riječi koje je Sveti Otac nedavno uputio članovima Međunarodne teološke komisije. Mislim da su to promišljanja koja bi i institucija poput vaše trebala imati na umu. Prije svega, Sveti Otac je istaknuo da se približavamo 1700. obljetnici Nicejskog sabora, događaja kojim su definirani temelji naše trojstvene i kristološke vjere i koja će se podudariti s proslavom najavljenog Jubileja za 2025. godinu. Papa Franjo je stoga podsjetio na tri razloga zbog kojih je toliko važno ponovno otkriće Niceje", istaknuvši pritom duhovni, sinodalni i ekumenski razlog Niceje.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić uputio je također svoje pozdrave i čestitke povodom Dana KBF-a: "Kao rektor Sveučilišta u Zagrebu s posebnim zadovoljstvom ističem značaj ovog fakulteta u kontekstu akademske izvrsnosti i doprinosa društvenom razvoju", dodavši kako "u kontekstu Sveučilišta, Katolički bogoslovni fakultet igra važnu ulogu u promicanju dijaloga između različitih disciplina potičući time sveobuhvatno razumijevanje složenosti svijeta oko nas. Vaša posvećenost akademskoj izvrsnosti i etičkim vrijednostima značajan je doprinos, ne samo našem Sveučilištu već i široj zajednici. Danas, više nego ikada, svijet treba vođe koji su obrazovani, mudri i puni suosjećanja, vođe koji ne samo da razumiju složenost našega svijeta, već imaju hrabrosti i vjere djelovati za dobro svih."

Pritom je zahvalio "svima koji su doprinijeli uspjehu Katoličkog bogoslovnog fakulteta, profesorima, suradnicima, studentima. Vaša predanost, entuzijazam i stručnost ključni su za postizanje izvrsnosti. Neka vam ovaj dan bude podsjetnik na vašu važnu ulogu u oblikovanju bolje budućnosti za naše društvo. Hvala vam i čestitam na svemu što ste postigli."

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić uputio je također svoj pozdravni govor u kojem je istaknuo plodonosnu suradnju KBF-a i HKS-a: "Zadaća je teologije da snagom Božje milosti pomogne umu da kroz spoznaju i ljubav razumije i pravilno uredi život pojedinaca i društva. Velika je to zadaća, često položena u naše krhke, glinene posude i u akademskom svijetu koji za sebe drži da je najizvrsniji dio društva.

Stoga, dok čestitam Dan našem Katoličkom bogoslovnom fakultetu posebice imajući u vidu sva postignuća kojima je obogatio našu akademsku, crkvenu i društvenu zajednicu, želeći mu još puno novih koraka, molim Gospodina da svi mi, slijedeći primjer sv. Tome, upravo u duhu papinih riječi, budemo anđeoski preobraženi, u službi zajedništva te ponizni učitelji i svjedoci istine i ljudskosti u današnjem svijetu rastrganom sukobima.

Čestitam i svima onima koji su danas okrunili svoj studij diplomom te se radujem svakoj novoj suradnji KBF-a u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, suradnji koja malim, ali znakovitim koracima na dvopredmetnim studijima postaje sve vidljivijom i bogatijom. Hvala vam na tome i želim vam puno Božjeg blagoslova u svim vašim poduhvatima i nastojanjima", rekao je rektor Tanjić.

Uslijedilo je Dekanovo izvješće o životu i radu KBF-a u protekloj akademskoj godini. Nakon dekanovog izvješća, dodijeljene su nagrade umirovljenim profesorima, djelatnicima, studentima, profesorima, djelatnicima i suradnicima Fakulteta. Izvedena je studentska himna Gaudeamus igitur.

Istoga dana prije Svečane sjednice održala se svečana promocija diplomanata Fakulteta.

Na Svečanoj sjednici i na svečanoj promociji diplomanata Fakulteta pjevao je Zbor Instituta za crkvenu glazbu pod ravnanjem prof. Danijele Župančić i uz glasovirsku pratnju prof. Milana Hibšera.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: