Župe

Zagorska Sela
Sv. Katarina
Župnik:preč. Milan Juranić
Adresa:Zagorska Sela 41, 49296 Zagorska Sela
Telefon:049 510 207
Fax:049 510 207
E-adresa:zupa.zagorskasela@zg-nadbiskupija.hr

Ukratko o povijesti župe
 
Župa Zagorska Sela spada u stare župe Zagrebačke nadbiskupije. Prvi puta se spominje 1334.g. u popisu župa arhiđakona Ivana Goričkog i već tada ima svoju crkvu. Župa se nalazi uz samu slovensku granicu uz rijeku Sutlu, a udaljena je 50 km od Zagreba. Spada u arhiđakonat Zagorski i dekanat Tuheljsko – Pregradski. Od sakralnih objekata tu je župna crkva te kapela sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom. Župa je nekad brojila oko 6.000 duša dok je zbog raseljavanja i niskog nataliteta spala na 820 duša.

Zajedno sa župom Sutlanska Poljana popunjava prostor općine Zagorska sela. Obje župe imaju oko 1250 stanovnika. Župna crkva u Zagorskim Selima nalazi se na brežuljku ponad ceste koja iz Klanjca vodi u smjeru Miljane i Velikog Tabora. Posvećena je sv. Katarini Aleksandrijskoj (25. studenog). Današnja crkva sagrađena je 1691.g. na temeljima stare crkve. Početkom 19. st. (1829.) piramidalni završetak tornja zamjenjuje onaj sličan staroj zagrebačkoj katedrali. Sredinom 19. st. crkva dobiva konačno vanjski oblik kakav je danas. Iznad glavnog oltara lijepi je drveni kip sv. Katarine nabavljen u Olimju 1694. godine.

Orgulje su iz sredine 19. st. Crkva ima i pokrajnu kapelu (18. st.) dar plemićke obitelji Branjug iz župe Zagorska Sela koja je dala i zagrebačkog biskupa. Iz ove župe je i zagrebački biskup Galjuf, graditelj najljepše kuće iz 18. st., one u ulici Nike Grškovića u kojoj je danas Hrvatski restauratorski zavod. Nažalost njihovu plemićku kuriju srušila je mjesna komunistička vlast nakon rata.
 
Kapela Sv. Ivana
Prekrasna kapela posvećena sv. Ivanu evanđelisti nalazi se u Ivaniću Miljanskom. S visokog brežuljka okruženog vinogradima na kojem se nalazi kapela pucaju vidici na sve strane Hrvatskog Zagorja.
Prema istraživanjima koja je sproveo hrvatski restauratorski zavod izgradnju kapele treba smjestiti u drugu polovicu 15. st. Iz tog je vremena i zidni oslik u fresko tehnici. Kapela je sva oslikana iznutra. Nažalost
u kasnijim fazama radikalnih preuređenja nešto je oslika stradalo, međutim spomenuti zavod u cijelosti je obnovio i konzervirao zidni oslik.

Tom prilikom paralelnim povijesnim istraživanjima razotkrivena je tajna Veronike Desinićke i obitelji grofova Celjskih . 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr