Župe

Mače
Bezgrešno začeće BDM
Župnik:vlč. Marko Toplak
Adresa:Mače 33, 49251 Mače
Telefon:049 466 186
E-adresa:zupa.mace@zg-nadbiskupija.hr

Pet stoljeća Župe Mače

Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Maču utemeljena je, prema zapisu, negdje između 1501. i 1574. godine. Crkva je postojala i prije utemeljenja samostalne župe to potvrđuje i nadgrobna ploča Mojsiju Homski de Hans. Spomenuta je obitelj u XVI.. stoljeću imala u svom posjedu Mače, Sutinsko i Poznanovec.

Zbog premalenog prostora ukazala se potreba proširenja župne crkve. Godine 1730. porušena je sakristija,i od tog materijala s sjeverne i s južne strane dozidane su dvije kapele: kapela Ranjenog Isusa, a s južne strane kapela Sv. Roka. Tako je crkva dogradnjom dobila oblik križa i posvećena je 25. srpnja 1822. god. za vrijeme zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca.

Na glavnom oltaru župne crkve nalazi se Majka Božja Bezgrešna, s lijeve strane kipovi sv. Ane i sv. Jeronima, a s desne strane kipovi sv. Joakima i sv. Augustina. Lijevi pokrajni oltar ima sliku sv. Vida mučenika, a desni sv. Josipa. U lijevoj kapeli je oltar s kipom Isusovog bičevanja, a u desnoj kapeli oltar sv. Roka. Župnik Ljubomir Hađina godine 1995. započinje temeljitu obnovu župne crkve i okoliša.

Kapela sv. Benedikta u Velikom Komoru (fotografija desno), sagrađena je 1660. godine.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr