Župe

Đurmanec
Sv. Juraj
Župnik:Vlado Mustač, OFM
Adresa:Đurmanec 138, 49225 Đurmanec
Telefon:049 346 106
Fax:049 346 106
E-adresa:zupa.djurmanec@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:http://www.ofm.hr/lokacija/durmanec-zupa-sv-jurja/
Raspored misa:Župa - radnim danom u 7 ili 19 sati, a nedjeljom 7 i 11 sati. Filijale: nedjeljom u naselju Hromec u 9 sati, a u naselju Macelj u 17 sati.

Osnovni podaci o župi
 
Prvi dekret o osnutku župe sv. Jurja u Đurmancu izdao je kardinal Alojzije Stepinac 12.10.1945., a župa je trebala biti proglašena i otvorena 18.11.1945.
U međuvremenu je kardinal Stepinac uhapšen, lišen slobode i zatvoren pa se dekret nije realizirao.

Župa sv. Jurja osnovana je dekretom dr. Franje Šepera od 14.9.1963., a svečano je otvorena 6.10.1963. te povjerena franjevcima HFP sv. Ćirila i Metoda. Prvi upravitelj župe bio je o. Benajmin Balaško. Župa je osnovana radi pastoralnih potreba, a pripala su joj sela koja su bila najudaljenija od tada postojećih župnih crkava  (G. Jesenje, Pregrada, Kostel, Taborsko, Cvetlin), a to su: Đurmanec, Donji Macelj, Gornji Macelj, Hlevnica, Hromec, Jezerišće, Lukovčak, Podbrezovica, Putkovec i Ravninsko.

Sjedište župe je u Đurmancu gdje je 1939. godine zahvaljujući petrovskom župniku vlč. Josipu Ormožu započela izgradnja današnje župne crkve.
On je i najzaslužniji za osnivanje ove župe jer je najveći dio novoosnovane župe pripadao župi Petrovsko.
 
Filijale u župi: HROMEC - kapela sv. Leopolda Bogdana Mandića. Obuhvaća sljedeća sela: Hromec (120 obitelji),  Hlevnicu (80 obitelji), Jezerišće (30 obitelji) i Lukovčak (60 obitelji). Uz redovitu nedjeljnu i blagdansku svetu misu ovdje se održava i župna kateheza za vjeroučenike od 1.- 8. razreda.
 
Filijala DONJI MACELJ - Crkva muke Isusove na spomen žrtvama Križnoga puta. Ovo je spomen-crkva, ali i crkva za redovita Bogoslužja. Njoj gravitira Donji Macelj (gornji dio) te Gornji Macelj (oko 120 obitelji).
 
Objekti u župi
 
Župna crkva sv. Jurja (početak gradnje 1939.)
Župna kuća i Pastoralni centar sv. Jurja
Filijalna kapela sv. Leopolda Bogdana Mandića - Hromec
Spomen-crkva Muke Isusove - Donji Macelj
Kapelica Kraljice Krunice - Gornji Macelj
Kapelica sv. Antuna Padovanskog - Hlevnica
Kapelica Gospe Lurdske - Hlevnica

Pastoralno osoblje
 
Na župi djeluje samo jedan franjevac-župnik, a pastoralnu pomoć pružaju franjevci iz Krapine.
U župi djeluju tri vjeroučiteljice u školama sa punim radnim vremenom, a po potrebi pomažu i u župnoj katehezi: Ana Petek, Anita Kralj i Sanja Ranogajec.
Orguljaš je Mirko Klasić-Miki koji ujedno radi sa župskim zborom. U Spomen-crkvi svira Dalibor Mohorko, a na Hromcu Martina Posilović (povremeno).
Župa ima ŽPV i ŽEV prema odredbi Zagrebačke nadbiskupije.
 
Vjernici i stanovništvo u župi
 
Župa ima oko 940 obitelji u kojima živi 3450 vjernika. Stanovništvo je gotovo 100 % katoličko, osim pojedinaca koji su doseljenici na područje Župe.
Inače se svi smatraju vjernicima, iako svi vjeru dovoljno ne prakticiraju.

Đurmanec: 233 obitelji sa 850 vjernika
Hlevnica: 80 obitelji sa 250 vjernika
Hromec: 112 obitelji sa 433 vjernika - gravitiraju kapeli-Hromec
Jezerišće: 34 obitelji sa 125 vjernika
Lukovčak: 55 obitelji sa 206 vjernika
Donji Macelj: 140 obitelji sa 550 vjernika - gravitiraju Spomen-crkvi
Gornji Macelj: 58 obitelji sa 203 vjernika
Podbrezovica: 76 obitelji sa 277 vjernika
Putkovec: 47 obitelji sa 155 vjernika
Ravninsko: 103 obitelji sa 400 vjernika.
 
Pastoralni rad u župi 
 
Nedjeljom i blagdanom u župi su 3 mise: župna crkva u 7 i 11; Hromec i D. Macelj u 9 sati (svake druge nedjelje). Radnim danom je misa ujutro u 7 ili navečer u 19 sati (kako nekome više odgovara).

Krštenja se slave nedjeljom uz župsku misu (11 sati), a zbog opravdanih razloga subotom popodne ili uz večernju misu. Vjenčanja se slave subotom prije večernje mise (ili uz misu). Svake godine u župi je slavlje prve pričesti i slavlje svete potvrde (svibanj). Bolesnike se obilazi u adventu i u korizmi, a na poziv obitelji u svako doba.

Kršćanski ukop traže svi vjernici pa i rodbina onih koji su zanemarili svoj kršćanski život.
Katehizacija: u školama (1 osmogodišnja i 3 područne) sva djeca upisuju vjeronauk kao izborni predmet i redovito sudjeluju u školskom vjeronauku.

Župna kateheza je organizirana za sve razrede osmogodišnje škole. Župski susreti za vjeroučenike su po razredima tijekom svakog tjedna. Ti se događaji odvijaju u Pastoralnom centru koji je audio i video opremljen te se služimo suvremenim pomagalima u katehezi. Na Hromcu je vjeronaučna dvorana koja je također opremljena za vjeronaučne susrete. Prvopričesnici i krizmanici dolaze na župski susret svi zajedno (iz cijele župe) radi bolje priprave za sakramente.
 
Priređuju se i susreti s roditeljima i odraslima kroz prigodne kateheze, a vezane su uz nedjeljnu župsku misu po grupama. Ovi susreti su nekoliko puta godišne (početak školske godine, advent, korizma....).

U nastajanju je i obiteljska zajednica koja broji oko 100 obitelji koje su aktivne u župi te imaju povremene susrete i predavanje nakon nedjeljne župske mise. Tijekom korizme se okuplja Biblijska grupa na upoznavanje Biblije i zajedničku molitvu.

U župi postoji Društvo Hrvatskih katoličkih muževa (Društvo HKM-a) koje broji oko 80 odraslih muževa (očeva) koji su aktivni u životu župe, a osobito u organizaciji spomen-mise u Maclju ili prigodnih slavlja kroz godinu.

U Pastoralnom centru priređujemo prigodna tematska predavanja. tribine. promocije knjiga ili predavanja za mlade.
 
Grupe i timovi: u Župi djeluje ŽPV- e i ŽEV-e prema odredbi i statutima Zagrebačke nadbiskupije (oko 30-tak članova). Postoji liturgijska grupa vjeroučenika i odraslih koji sudjeluju u Bogoslužjima.

Župa ima Dječji zbor (oko 40 članova) koji se okuplja na probe subotom i priređuju prigodne koncerte za veće blagdane. Postoji i Župski mješoviti zbor (oko 40 članova) koji animira pjevanje na nedjeljnim i blagdanskim Bogoslužjima, a za Božić i Uskrs pripređuje prigodne koncerte.

Aktivno je i Društvo glazbenika sv. Jurja - tamburaši koji nastupaju za velike blagdane i prigodna slavlja tijekom liturgijske godine.
Kroz župske vjeronaučne susrete formira se i ministranska zajednica koja se okuplja subotom na svoje redovite susrete (u župi ima oko 80 ministranata!).
 
Župni ured
 
Župni ured se nalazi u župnoj kući te je opremljen za redovito djelovanje. Uredovno vrijeme je ujutro nakon mise i poslijepodne po potrebi i dogovoru sa vjernicima i zainteresiranima. 
 
Suradnja s javnošću i kulturom
 
Nažalost na području župe nema nekih značajnih kulturnih događanja, a župa nastoji koristiti Pastoralni centar za kulturne sadržaje koji su već naznačeni: tribine, prigodna predavanja, promocije te prigodni koncerti duhovnih pjesama vezani uz velike blagdane i proslave u župi.
 
Hodočašća i izleti
 
Postoje već uhodana godišnja hodočašća vjernika u pojedina svetišta:
Majka Božja Bistrička, Majci milosti na Trsat, Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trški Vrh, Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg, a u novije vrijeme Međugorje, Sinj, Krasno, Vukovar....

Hodočašća se odvijaju tijekom ljeta, a po završetku školske godine je Obiteljsko hodočašće (za članove Obiteljske zajednice) u dogovoreno svetište.
Za članove zborova, liturgičare, vijećnike i suradnike organizira se i nagradni izlet i hodočašće te prigodno druženje kako bi se još bolje međusobno upoznali i bili još aktivniji u životu svoje župe.
 
Caritas - briga za siromašne
 
U ŽPV-u postoji i karitativna sekcija koja se brine za bolesne, osamljene i siromašne. Takove povremeno posjećujemo, u razgovoru čujemo njihove poteškoće te im nastojimo pružiti pomoć u okvirima mogućnosti.

U došašću i korizmi organizirana je "nedjelja Caritasa" kada su svi vjernici pozvani sudjelovati svojim darovima za najpotrebije u našoj župi. Za Božić i Uskrs članovi Caritasa posjećuju bolesne, starije i siromašne te im uručuju prigodni dar Caritasa naše župe.
 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr