Župe

Brdovec
Sv. Vid
Župnik:vlč. Hačko Danijel
Župni vikar:vlč. Nikola Špiljak
Adresa:Ilije Gregorića 38, 10291 Prigorje Brdovečko
Telefon:01 3313 212
E-adresa:zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:www.zupa-brdovec.hrŽupa Brdovec jedna je od najstarijih  župa u Zagrebačkoj  nadbiskupiji utemeljena 1334.  godine. Sjedište župe u prošlosti  se nalazilo na brežuljku gdje i danas stoji kapela sv. Križa koja sada pripada župi Marija Gorica. Po tome je župa i dobila ime Brdovec. 

Tek kasnije je sjedište župe preneseno u nizinu gdje je 1672. godine sagrađena sadašnja župna crkva koja je posvećena 1679. godine. Župa Brdovec u davna je vremena obuhvaćala mnogo veći teritorij. Tu je spadala cijela Marija Gorica dijelovi župa Rozga i Pušća dok je Zaprešić tek 1946. godine postao samostalna župa.

Danas se župa Brdovec proteže dolinom rijeke Save od Zaprešića do rijeke Sutle gdje je ujedno državna granica sa Slovenijom. Na teritoriju župe živi preko 10000 stanovnika koji su dobrim dijelom doseljenici iz čitave Domovine i iz Bosne i Hercegovine. Brdovec se iz dana u dan širi i neprestano raste broj stanovnika. 

Zaštitnik Brdovečke župe je sv. Vid mučenik. Predaja govori da su mještani jednog jutra na mjestu gdje stoji sadašnja crkva pronašli kip sv. Vida  koji je doplutao Savom i zaustavio se na jednom drjenku. Odlučili su na tom mjestu sagraditi crkvu.

Brdovec je jedna od rijetkih župa u Hrvatskoj  koja je posvećena tom svecu. Sv. Vida slavimo kao mučenika koji je za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana 304/305. godine dao svoj život za Krista. Bilo mu je tek deset godina. Legende govore da je bačen u kotao vrelog ulja.

Sv. Vida danas častimo kao zaštitnika duševnih i očnih bolesnika, ljudi s govornom manom, zaštitnika od groma i zla vremena. Njega posebno časte i podrumari, pivari i proizvođači kotlova. Blagdan sv. Vida mučenika slavimo 15. lipnja.
Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr