Župe

Zagreb - Travno
Sv. Luka evanđelist
Župnik:vlč. Darko Bručić Pavuk
Adresa:Božidara Magovca 101b, 10010 Zagreb-Sloboština
Telefon:01 6681 282;6601 720
Fax:01 6681 282
E-adresa:zupa.travno@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:www.zupa-travno.com.hr

Župa sv. Luke u zagrebačkom naselju Travno osnovana je 1. srpnja 1975. godine dekretom zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Privremenim upraviteljem imenovan je Matija Stepinac, a u rujnu 1976. godine župa dobiva stalnog upravitelja vlč. Petra Ribarića.

Budući da župa još nije imala ni sakralni prostor, župljani na misu dolaze u Utrine. U međuvremenu, kupljen je stan u Travnom, za potrebe bogoslužja i stanovanje župnika. Prva koncelebrirana misa održala se 25. rujna 1977. godine, a mjesec dana kasnije nadbiskup Kuharić blagoslovio je tadašnje prostorije župe.  

Unatoč raznim protivljenjima ondašnje vlasti, vjerski život jača pa se sve više župljana uključuje u pastoralni rad župe. Na Gluhu nedjelju, 17. ožujka 1991. godine započinju redovite mise u predvorju OŠ Gustava Krkleca i to samo nedjeljom i blagdanima, dok su se mise radnim danom još uvijek služile u stanu u ulici Božidara Magovca.

Krajem 90-ih godina sve se više osjeća potreba za izgradnjom župne crkve i pastoralnog centra. Dolaskom novog upravitelja župe, vlč. Dragutina Papića, formira se župno pastoralno i župno ekonomsko vijeće, odbor za izgradnju, te se objavljuje natječaj za izradu idejnog rješenja crkve. 18. listopada 2005. godine, na blagdan sv. Luke evanđeliste, župu po prvi puta posjećuje i euharistijsko slavlje predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na kraju tog slavlja, upravitelj župe obavijestio je okupljene vjernike da je dobivena pravomoćna građevinska dozvola te da će radovi na izgradnji župne crkve konačno započeti.

Dvije godine kasnije, 16. rujna, kardinal Bozanić posvetio je novosagrađenu župnu crkvu, a 2008. godine crkva u Travnom dobiva svoj današnji izgled.
Njezin jedinstveni izgled nije ostao nezapažen. 2009. godine crkva sv. Luke postigla je međunarodni uspjeh uvrstivši se u finalni izbor Svjetskog festivala arhitekture u Barceloni, nominacijom za svjetsku građevinu godine. Na festival se prijavilo više od 1600 arhitektonskih projekata iz cijeloga svijeta, podijeljenih u 16 kategorija od kojih je za nagrade konkuriralo 260 projekata.

O nagrađenima je odlučivao žiri sastavljen od 57 renomiranih svjetskih arhitekata. U finalni izbor odabrane su samo dvije crkve iz cijelog svijeta kao pobjednici podkategorije – crkva posvećena sv. Josemariji Escrivi u Meksiku i naša, crkva sv. Luke evanđeliste u zagrebačkom naselju Travno.  
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr