Župe

Zagreb - Gornji grad - Sv. Marko
Sv. Marko
Župnik:vlč. Vladimir Magić
Župni vikar:vlč. mr. Hačko Tomislav, pastoralni pomoćnik
Adresa:Trg sv. Marka 5, 10000 Zagreb
Telefon:01 4851 611
Fax:01 4840 669
E-adresa:zupa.ggrad@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:https://zupa-svmarkaev.hr
Raspored misa:Radnim danom u 18 sati; nedjeljom u 10.30, 11.30 i 18 sati. Uredovno vrijeme župnog ureda: radnim danom 9-12 te srijedom i petkom 16.30-17.30 sati. Župna crkva sv. Marka i Akademska crkva sv. Katarine zatvorene su do daljnjega zbog oštećenja u potresu. Sva liturgijska slavlja se od 4. listopada 2022. slave u kapeli na Kamenitim vratima (Kamenita 2 A).

Ukratko o povijesti župe

Od kada postoji zagrebački Gradec, današnji Gornji grad, u njegovom je središtu bila, a i danas je, župna crkva sv. Marka Evanđeliste. Nastala je istovremeno s gradom, živjela je s njime i dijelila dobro i zlo. Nisu je mimoišli ni požari ni potresi. Brojni popravci i graditeljski zahvati, vrijeme i ljudi ostavili su svoje tragove. U dokumentima spominje se 1526. godine.

Na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće crkva je bila znatno povećana pa je dobila današnje dimenzije. Od toga vremena ostao je južni portal sa stilskim karakteristikama kasne gotike.

Potkraj 15. stoljeća crkvi je sa sjeverne strane bila prigrađena kapela sv. Fabijana i Sebastijana. U 16. 17. i 18. st. stradavala je  od požara i potresa. Krajem 19. st. (1876. do 1882.) učinjeni su veći zahvati. Herman Bolle (graditelj tornjeva zagrebačke katedrale) stavlja na krov glazirani crijep s grbovima grada Zagreba i Trojedinog hrvatskog kraljevstva (grb Hrvatske, Dalmacije i Slavonije).

Naredna obnova crkve trajala je od 1922. do Drugog svjetskog rata. Tadanji župnik dr. Svetozar Ritig okupio je najveće hrvatske umjetnike - kipara Ivana Meštrovića, slikara Jozu Kljakovića i Ljubu Babića. Oni su svaki u svojoj struci doprinijeli uređenju unutrašnjosti crkve i dali joj današnji izgled.   

Zadnjih petnaest godina uvedena je nova elektrifikacija, postavljeno 6 novih lustera, 20 klupa, strop crkve pozlaćen je s 22 karatnim zlatnim listićima, obnovljene su freske i postavljene nove orgulje s 41 registrom.

Crkva kao građevina spomenik je kulture i riznica sakralne umjetnosti. Mnogi vjernici žela da im u njoj djeca budu krštena. Za vrijeme komunizma obavljala su se u njoj mnogobrojna vjenčanja, jer su mladi na taj način ispovijedali svoju vjeru, a i hrvatstvo. Uz crkvu sv. Marka vezane su proslave grada Zagreba, Dan državnosti i druge obljetnice.

Na kraju možemo spomenuti riječi našeg Matoša, napisane za Gradec, Grič, Gornji grad:
                 
„Pa ipak, ima li Hrvatu ljepšeg mjesta na svijetu od toga brda, od tih starih kuća i domaćih zakutaka. Kada noću nema na Griču nikakvog tona, koji bi smetao skladu dojma….?
…. idite tada na Grič i kao iz misterioznog fonografa čut ćete pouku toga grada, te zemlje, toga naroda, vidjet ćete gričke duhove, kraljeve i banove, izdajice i mučenike, prokletnike i budioce. Vaša duša, u dodiru sa samim sobom u prošlosti, s dušom predaka ojačat će se………. primivši u sebe sve energije kolektivne prošlosti…“


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr