Župe

Zagreb - Pantovčak
Sv. Kvirin
Župnik:preč. Vladimir Kerečeni
Adresa:Pantovčak 85, 10000 Zagreb
Telefon:01 3705 958
E-adresa:zupa.pantovcak@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:http://zupa-svkvirina.hr/

Župa sv. Kvirina biskupa i mučenika, osnovana je dekretom zagrebačkoga nadbiskupa Josipa kard. Bozanića, 10. veljače 1999. godine. Nova je župa osnovana na području dotadašnjih župa sv. Blaž i sv. Marko u Zagrebu, te sv. Marko u Šestinama, a njene su granice: na sjeveroistočnoj strani Pantovčak do Šestinskog vijenca, Zelengaj, Radnički dol, Kukuljevićeva i svi brojevi Ulice Pantovčak.

S južne strane, granica ide Pantovčakom od Buconjićeve, preko Bulatove, Bosanske 42a i 43 i Buntićeve prema Hercegovačkoj ulici (br. 32 i 45), a sa zapadne strane župi pripada Istarska ulica, Pantovčak istočno od Kosirnikove i Jelenovca.

Dekretom br. 1610/1999 imenovan je prvi župnik župe, vlč. Franjo Tkalčec.
Na području župe postoje dva redovnička samostana – samostan sestara milosrdnica (Novi Goljak 24) i samostan sestara franjevki od Bezgrješne (Pantovčak 72a).
U župi živi oko 6.000 stanovnika, a oko 800 obitelji prima redoviti godišnji blagoslov o Božiću. Većinom se radi o obiteljskim kućama, te manjem broju stambenih zgrada.

Župna se crkva nalazi u samu središtu župe (Pantovčak 85), tik uz osnovnu školu, na sjecištu dviju najvećih ulica župe – Pantovčak i Hercegovačka.
Odbor za sakralnu umjetnost Zagrebačke nadbiskupije prihvatio je i odobrio 21. ožujka 2001. godine idejno arhitektonsko rješenje arhitekta Djive Dražića za gradnju nove crkve, a sama gradnja  je započela blagoslovom kamena temeljca (4. lipnja 2002. god.). Gradnja je u tijeku, tj. nije dovršena ni do danas, iako je crkva posvećena (2011. god.).

Na području župe, nedaleko od župne crkve (neposredno uz zgradu osnovne škole) nalazi se i mala kapelica Kraljice mira.
Sve ostale detaljne informacije i podatke o župi možete saznati u monografiji koja je tiskana prigodom desete obljetnice župe (Izvire vjera iz kamena, Glas Koncila, Zagreb, 2009.)
 
Posebnosti župe

a)    Na području župe nalaze se Predsjednički dvori – rezidencija predsjednika Republike Hrvatske.
b)    Župnik još uvijek stanuje u susjednoj župi kao podstanar, dobrotom susjednoga župnika župe sv. Blaža.
 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr