Župe

Zagreb - Ksaver
Sv. Franjo Ksaverski
Župnik:fra Ivan Paponja, TOR
Adresa:Jandrićeva 21, 10000 Zagreb
Telefon:01 4673 787
Fax:01 4673 802
E-adresa:zupa.ksaver@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:http://www.franjevcitrecoredci.hr

Crkva svetog Franje Ksaverskog manja je barokna crkva u Zagrebu, u sklopu istoimenog samostana u kojem su smješteni franjevci trećeredci. To je hodočasnička crkva s kalvarijom i križnim putem, smještena u Jandrićevovoj ulici na Ksaveru, na sjevernom izlazu iz grada prema Medvednici.

Perivoj sv. Franje Ksaverskog jedan je od najstarijih objekata parkovne arhitekture u Zagrebu. Njegovi početci sežu u 17. stoljeće, kad su isusovci stigavši u Zagreb 1603. godine ondje kupili zemljište i izgradili svoj ljetnikovac sv. Ksaver 1608. godine.

U povodu kanonizacije sv. Franje Ksaverskoga, grof Nikola Mirko Erdödy dao je izgraditi kapelu sv. Franje Ksaverskog u blizini isusovačkog ljetnikovca. Ksaver od 1688. godine postaje značajno hodočasničko mjesto u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da je barokni perivoj s kalvarijom i križnim putem izgrađen 1720. godine.

Crkva sv. Franje Ksaverskog počinje se graditi 1748. godine za vrijeme biskupa Jurja Branjuga, nešto sjevernije od stare kapele, pod nadzorom isusovca Matije Jušića. Gradnja je trajala 4 godine, i to po zamislima biskupa Branjuga. To je manja jednobrodna longitudinalna građevina s kupolom nad svetištem, karakterističnom za hodočasničke crkve.

Stara kapela je srušena 1758. godine, a isusovci na prostoru između nje i nove crkve sade drveće i uređuju gaj, preuređuju križni put od Kalvarije do ulaznog portala prema cesti koja vodi u Šestine. Umjesto 14 stanica križnoga puta postavljaju samo njih 12.

Ukidanjem Isusovačkog reda, crkva sv. Franje Ksaverskog postaje područna kapela župe sv. Marka. Tada počinje zapuštanje crkve i parka, a isusovački ljetnikovac kupuje porodica Mallin. Zagrebački biskup Juraj Haulik pokreće 1840. godine obnovu Kalvarije, mijenja drvene križeve postavljajući kamene.

Crkva je djelomično obnovljena krajem 19. stoljeća, a povodom proslave hrvatskoga kraljevstva 1925. udruženje Hrvatska žena pokreće akciju za obnovu crkve i perivoja sv. Franje Ksaverskog. Križni put i Kalvarija obnavljaju se temeljito 1925. godine prema nacrtu arhitekta Ćirila Ivekovića.

Cijeli sklop s crkvom predan je na korištenje franjevcima trećoredcima 20. kolovoza 1923. godine. Nadbiskup Alojzije Stepinac 1942. godine osniva Župu sv. Franje Ksaverskog.

Samostan sv. Franje Ksaverskog glavni je samostan Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša u Hrvatskoj. U njemu je provincijalovo sjedište te odgojni zavod redovničkih gimnazijalaca i studenata. Samostan ima knjižnicu s oko 14.000 naslova i zbirku slika Zlatka Šulentića koji je bio susjed redovnika.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr