Župe

Zagreb - Stenjevec - Stenjevec-Uznesenje BDM
Uznesenje BDM
Župnik:vlč. Vjekoslav Meštrić
Župni vikar:vlč. Dominić Marko
Adresa:Stenjevec 9, 10090 Zagreb-Susedgrad
Telefon:01 3732 729
Fax:01 3732 729
E-adresa:zupa.stenjevec1@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:www.gospastenjevecka.hr

Središte Stenjevca gdje se nalazi crkva Uznesenja BDM, bilo je naseljeno već u antici, a možda i ranije, te kroz čitav srednji vijek sve do današnjih dana.
Župa po vremenu nastanka spada među mali broj najstarijih zagrebačkih župa. Prvi podatak o crkvi Blažene Djevice Marije u Stenjevcu, kao o župnoj crkvi, datira iz 1344. u popisu župa Zagrebačke biskupije.

Crkva Blažene Djevice Marije se spominje već 1342. u diobenoj listini između Ivana i Nikole, sina Arlandija Acha, zatim u dokumentu kojim Zagrebački kaptol obavještava hrvatsko-ugarskog kralja Ljudevita (1342-1382) o granicama grada Susedgrada, te 1367. u diobenoj listini između Nikole Toutha de Zamzed (od Susedgrada), sina Gurgureva, i Nikole, sina Arlandova de Steneuch (od Stenjevca).
1615. godine župu stenjevečku su preuzeli isusovci i njome upravljali do 1653. godine. 1618. oni su obnovili crkvu iznutra i izvana.

Gradnja nove crkve je započeta 1758. u vrijeme župnika Jakoba Mikulića i završena jedanaest godina kasnije u vrijeme župnika Đure Popovića. Crkva je posvećena 7. svibnja 1769. Nakon potresa 9. studenoga 1880. crkva je u popravljanju doživjela velike promjene, ali su dimenzije ostale približne kao što su i bile. I 17. prosinca 1901. potres je zadesio zagrebačku okolicu i oštetio i crkvu. 1916., za vrijeme prvog svjetskog rata, vojno zapovjedništvo je naredilo oduzimanje svih predmeta od kovina koji mogu služiti u vojne svrhe. Tako su župi Stenjevec oduzeta četiri crkvena zvona: tri iz zvonika župne crkve i jedno iz kapelice sv. Martina. 1926. nabavljena su nova zvona za župnu crkvu.

Crkva je izvana i iznutra temeljito i vrlo skladno obnovljena 1997. godine prema svim propisima restauratorskog zavoda kao i prema liturgijskim propisima. Nalazi se u registru kulturnih dobara RH, a posjeduje vrijedan Kip Gospe Stenjevečke (1470. god.), raspelo iz 17. st., propovjedaonicu, oltare, kipove, orgulje, freske, sve je restaurirano, obnovljeno osim orgulja iz 1882. god. koje su obnovljene 2013. godine.

Neke posebnosti župe

• U župi žive i djeluju sestre Družbe Služavki Maloga Isusa.
• Prostor oko crkve i župne kuće uređen je u Gospin park, zasigurno jedan od ljepših crkvenih prostora takve vrste u Zagrebu. U njemu je u sredini Gospin kip, zdenac, a uz zid postaje križnog puta i reljef uskrsnulog Isusa.

• U Crkvi se nalazi gotički drveni kip Stenjevečke Gospe iz 15. stoljeća, neprocjenjive vrijednosti. Prema predaji, kip je doplovio Savom na drnu, pa puk često ovaj Marijin kip naziva i Majka Božja Drnovečka.
• U župi se obilježavaju hodočasničke subote svake prve subote u mjesecu kada se moli posebna pobožnost Gospi Stenjevečkoj i dolaze gosti svećenici.

MOLITVA GOSPI STENJEVEČKOJ

Majko Božja i Majko naša, Ti si nam uzor i primjer kako tražiti i prihvaćati Božju volju, kako živjeti s Bogom i njemu se posve predati. Tebi se utječemo u svojim  potrebama. U neizmjernoj dobroti svojoj štiti nas majčinskim zagovorom.

Moli s nama i moli za nas: da u vjeri ne malakšemo, u poteškoćama ne klonemo, u napastima ne padnemo. Moli za blagoslov našim obiteljima, za postojanu i vjernu ljubav bračnim drugovima; za pravi put djeci i mladeži, za strpljivost i snagu starijima i bolesnima, a svima nama za sretnu i blaženu smrt. Pomaži našem hrvatskom narodu da bude vjeran tvome Sinu gradeći s Njime svoju budućnost. Majko Božja Stenjevečka, moli za nas!

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr