Župe

Zagreb - Palmotićeva
Presveto Srce Isusovo
Župnik:mr. Ivan Matić, SJ
Župni vikar:Špiranec dr. Tomislav, SJ; Kočiš mr. Damir, SJ, Korade Franjo, SJ, pastoralni pomoćnik
Adresa:Palmotićeva 33, 10001 Zagreb
Telefon:01 4803 050
Fax:01 4923 636
E-adresa:zupa.palmoticeva@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:http://zupa-presvetog-srca-isusova.hr/

Župa je osnovana 15. kolovoza 1977. U susjedstvu su joj župe (a od njih je razgraničenjima i nastala): sv. Marije, sv. Petra, sv. Marka i Majke Božje Lurdske. 
 
Župna crkva Srca Isusova proglašena je bazilikom na svetkovinu sv. Ignacija 31. srpnja 1941. za vrijeme provincijala patra Grimma. Zanimljiv je podatak da se u buli spominje kako tu crkvu Božji narod s pravom naziva nacionalnim svetištem Srca Isusova (iako ne postoji odgovarajući dokument).
 
Do sada je ukupno 5.154 krštenih od toga prije uspostave župe 85, krizmanih sveukupno 4.872. Posljednjih godina je broj umrlih otprilike dvostruko veći od broja krštenih. Broj prvopričesnika i krizmanika je godišnje između 60 i 70, katekumena desetak godišnje, ovisno o godini.

Održavamo župnu kateheza za sve uzraste od predškolaca do srednjoškolaca. Studenti se okupljaju oko Studentskog katoličkog centra Palma (SKAC) i na studentskom vjeronauku. Župa ima dječji zbor i orkestar, župni zbor odraslih, božićne i uskrsne priredbe; posebne proslave dana očeva i majčina dana; misijske nedjelje te nedjelje zahvalnosti; jedne korizmene nedjelje obiteljski križni put; hodočašća u Mariju Bistricu (isusovačko i gradsko); druženja nakon svake nedjeljne župne mise, osobito u adventu nakon misa zornica.

Župni pastoral je usko vezan s ostalim aktivnostima u bazilici koje provodi naša redovnička zajednica. Mise se sedam puta dnevno slave u bazilici. Nedjeljom i blagdanom isto toliko. U bazilici se godišnje podijeli oko 160.000 pričesti, a ispovijeda oko 80.000 vjernika.

 
Uz baziliku djeluju karitativne udruge „Kap dobrote“ i „Zaklada biskupa Langa“ čija djelatnost nadilazi teritorij naše župe pa čak i sam grad Zagreb. U župi postoji župni Caritas koji je registriran unutar Caritasa Nadbiskupije. Ovaj Caritas pomaže oko stotinjak siromašnijih članove župe podijelom poklon paketa otprilike svaka dva mjeseca isključivo sa sredstvima koja se skupe prilozima vjernika polaznika naše bazilike u škrabici za župni Caritas.

Marijina legija koja se sastaje u prostorijama naše župe ispunjava svoju karitativnu ulogu uglavnom posjetima bolesnicima u župi i bolnici u Draškovićevoj, a povremeno i skromnim darovima što je dio obveze apostolata njihove udruge u čemu su velika pomoć.
U sklopu pastoralnih aktivnosti Rezidencije u Palmotićevoj ulici u Zagrebu djeluje Zajednica kršćanskog života (ZKŽ) koja se nadahnjuje na isusovačkoj duhovnosti.

Akademski pjevački zbor „Palma“ redovito pjeva nedjeljom na sv. misi u 11 sati te na ostale velike župne blagdane. Orguljaš bazilike je Ante Knešaurek, a dirigent Goran Jerković. Aktivan je i zbor srednjoškolaca „Oaza” te Studentski zbor SKAC-a. Skupina patera vodi duhovne vježbe u svakodnevnom životu a od ostalih zajednica djeluju još: „Communione e liberazione“, neokatekumeni i molitvena skupina Taize.

Nije moguće strogo razgraničiti župni pastoral i cjelokupni pastoral isusovačke zajednice – rezidencije, no sve se to događa na istom prostoru i u istom duhu.
 
Posebnost župe je da se u župnoj crkvi nalazi grob blaženog Ivana Merza.
 
 
 
 
 
 
 
 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr