Župe

Zagreb - Rudeš
Sv. Ana
Župnik:don Drago Škarica, SDB
Župni vikar:don Kordić Ivan SDB; don Josip Bunić, SDB; don mr. Ivan Marijanović, SDB
Adresa:Topolnica 6, 10110 Zagreb
Telefon:01 3816 062
Fax:01 3816 062
E-adresa:zupa.rudes@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:www.zupa-svana.com

Povijest Župe sv. Ane u Rudešu

Župa sv. Ane u zagrebačkom Rudešu osnovana je odredbom zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca 15. srpnja 1942. godine. Iste je godine imenovan upravitelj Župe, vlč. Alojzije Kovačić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon što je Župa osnovana i imenovan upravitelj Župe, trebalo je pronaći prostoriju za vršenje bogoslužja. Mjesni školski odbor u Rudešu odlučio je župi sv. Ane ustupiti jednu od školskih soba u novoj školi, dok se ne sagradi župna crkva.

Sve te odluke, uključujući izradu nacrta nove crkve i dovoz građevinskog materijala, donosile su se u vrijeme 2. svjetskog rata. Nakon rata i uspostave komunističke vlasti, došla su teška vremena,koja su otežavala nastavak ostvarivanja sna župljana župe sv. Ane, gradnju nove crkve. U međuvremenu su komunističke vlasti 1947. godine naredile da se školska soba isprazni i da se prestane s vršenjem Službe Božje, a 2 godine kasnije Općina je oduzela župne matične knjige.

Sva nastojanja da se nova crkva izgradi u Aninoj ulici propala su 1960. god., odlukom komunističkih vlasti da se gradilište Župe dodijeli Veterinarskoj stanici radi izgradnje veterinarske ambulante. Župa sv. Ane ulagala je sljedećih godina brojne žalbe na tu odluku, ali su uvijek odbijane kao neosnovane. K tome, dok je trajao žalbeni postupak, Veterinarska stanica je izgradila ambulantu pa se, po odluci komunističkih vlasti, gradilište nije moglo vratiti prijašnjem vlasniku, tj. župi sv. Ane u Rudešu. Ovo mukotrpno razdoblje povijesti Župe završeno je 1960. godine, kada je upravitelja, vlč. Pavičića zamijenio novi upravitelj Župe, vlč. Česlav Albin.

Godine 1964. započinje novo razdoblje razvoja župe sv. Ane. Već dulje vrijeme trajala je i iskazivala se potreba za gradnjom nove crkve, prvenstveno zbog sve većeg broja doseljenika na područje Župe. Na samom početku godine, nastojanjem nadbiskupa Franje Šepera, kupljena je kuća u Rudešu. Odmah se započelo s preuređenjem kuće u kapelicu, koja je imala ulogu župne crkve sv. Ane. Na Uskrs 1964. godine, nakon 17 godina, služila se ponovno Služba Božja na teritoriju Župe.

Od samih novih početaka Župe, djelovale su časne sestre Milosrdnice. Početkom iste godine, pokrenut je proces izdavanja građevinske dozvole za gradnju nove kapelice sv. Ane. Nakon dugotrajnog pregovaranja s komunističkim vlastima, župnik Nikola Vuglec primio je građevinsku dozvolu sredinom 1966. godine. Uz veliku pomoć naroda i stručnih osoba, crkva sv. Ane sljedećih se mjeseci ubrzano gradila pa je već, 8. prosinca 1967. godine, kardinal Šeper posvetio oltar i blagoslovio novu crkvu.

Tim događajem, Župa je počela živjeti „punim plućima“. Ustrajni višedesetljetni rad svećenika i časnih sestara, uz aktivno sudjelovanje vjerničkog naroda, ponosnog naroda hrvatskog, konačno je ugledao plod vjere, molitve, zajedništva i ljubavi. Godine 2012. Župa ssv. Ane proslavila je 70 godina svoga postojanja.

UZ BOŽJI BLAGOSLOV, SRETNA JOJ BUDUĆNOST!


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr