Župe

Zagreb - Malešnica-Oranice
Bezgrešno začeće BDM
Župnik:vlč. Alfred Kolić
Župni vikar:vlč. mr. Horvat Josip, pastoralni pomoćnik
Adresa:A. T. Mimare 67, 10090 Zagreb-Susedgrad
Telefon:01 3462 000
Fax:01 3462 200
E-adresa:zupa.moranice@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:http://www.zupa-bezgresnog-zaceca-bdm.hr/

Povijest sabiranja Božjega naroda na prostorima zagrebačkog naselja Oranice traje od 1966. godine, kada je tadašnji vrapčanski župnik Janez Smolič odlučio pronaći mjesto za bogoslužje, kao filijala župe Vrapče. Velikodušnošću i zalaganjem njega osobno, kao i sestara kćeri kršćanske ljubavi, kupljena je kuća i gospodarske zgrade u Oranicama 28. Mise su se započele održavati u gospodarskoj zgradi, dok su sestre okupljale djecu na vjeronauk u kući.

Za duhovno se dobro župe zauzimao tadašnji vrapčanski župnik Rudi Štavar, koji je zbog gradnje kapele skoro završio u zatvoru. Uskoro je broj vjernika rastao, tako da je blagopokojni nadbiskup Franjo Kuharić, na prijedlog vrapčanskog župnika Mate Matića, 4. siječnja 1982. godine utemeljio župu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nadbiskup upravu nove župe povjerava ocima lazaristima, a prvim je župnikom imenovan p. Marijan Pavlović.

Godine 1997. tadašnji apostolski administrator kardinal Franjo Kuharić dekretom određuje nove župne granice prema župama Špansko i Stenjevec. Time i omeđuje ovaj istočni dio naselja koje se od sredine osamdesetih zaokružilo na prostorima nekadašnjih kukuruzišta Donjega Vrapča, a zove se Malešnica prema ulici koja postaje novom granicom.

Godine 2001. dolazi do promjene župnika te župnikom postaje p. Vinko Tomić. Njegovom zauzetošću ubrzo se pronalazi zemljište za novu crkvu te u roku od godine dana rješava svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju nove crkve.

Sljedeće godine, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, blagoslovio je kamen temeljac, čime je označen početak gradnje župne crkve i popratnih zgrada. Na Cvjetnicu 2004. godine, održana je svečana procesija iz stare kapele u novu, još nedovršenu crkvu, koju je također kardinal Bozanić blagoslovio 23. svibnja 2004. godine. On ju je nakon pet godina od početka gradnje, i posvetio 14. listopada 2007. godine.

Danas su u župi ustrojena pastoralna i ekonomska vijeća. Pastoralno vijeće broji petnaest članova, koji se sastaju četiri puta godišnje te zajedno s pastoralnim osobljem organiziraju vjerski i društveni život u zajednicama. Tako je u župi aktivna ministrantska skupina koja broji oko 16 ministranata, a u župni vjeronauk za učenike 3. i 8. razreda osnovne škole uključeno je više od 250 učenika.  

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr