Župe

Ivanja Reka
Sv. Ivan Krstitelj
Župnik:preč. Josip Horvat
Župni vikar:vlč. Krunoslav Hikec
Adresa:Ivanjorečka 5a, 10373 Ivanja Reka
Telefon:01 2024 016
Fax:01 2024 016
E-adresa:zupa.ivanjareka@zg-nadbiskupija.hr
Internetska adresa:www.ivanjareka.zupa.hr

Povijest župe

Župa Sv. Ivana Krstitelja – Ivanja Reka osnovana je 1981. godine.  Do tada je naselje Ivanja Reka pripadalo župi Resnik, no situacija se počela mijenjati dolaskom Ivana Šestaka za stalnog duhovnog pomoćnika u župi Resnik.

On je već 1976. godine dao urediti raspelo na mjestu kod današnje pošte u Ivanjoj Reki, a iste godine održava po prvi puta i svetu misu kod raspela. Tijekom sljedećih godina Ivanja Reka se intenzivnije naseljava, te se sve više ukazuje potreba osnivanja župe, do čega konačno i dolazi nakon velikog zalaganja i rada vlč. Šestaka.

Dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola br. 860/ 81 od 16. travnja 1981. osniva se  župa sv. Ivana Krstitelja  - Ivanja Reka. Prema navedenom Dekretu novu župu tvorit će naselje Ivanja Reka koje je izdvojeno iz župe Resnik, te naselja Hruščica, Sop i Otok Svibovski koja su izdvojena iz župe Ščitarjevo.

Župa službeno započinje sa svojim djelovanjem 24. lipnja 1982. na blagdan sv. Ivana Krstitelja. Svete mise održavale su se u kući u Ivanjoj Reki koju je Zagrebačka nadbiskupija kupila te iste godine, a koja je preuređena u kapelu te uređena za obavljanje misnih i drugih crkvenih obreda koje je bilo moguće obavljati u tom prostoru, dok su se ostali crkveni obredi i dalje održavali u župnoj crkvi u Resniku.
Dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola od 31. srpnja 1982., vlč. Šestak postaje i prvi upravitelj župe na kojem mjestu ostaje sve do 1985.  

Budući da je prostor u kojem se obavljalo bogoslužje bio neadekvatan za obavljanje istih krenulo se sa pripremama za izgradnju župne crkve u Ivanjoj Reki. Pripremni radovi započeli su 1995. godine, a izgradnja je započela 2000. godine. Prvo bogoslužje u prostoru novoizgrađene crkve održano je 25. prosinca 2003. u podrumskim prostorijama crkve.

Nakon iznenadne smrti  župnika Stjepana Jakopovića 1. svibnja 2009.  župnikom je imenovan Ivan Jakopović  koji ostaje na tom mjestu do kolovoza 2010.
U kolovozu 2010. za župnika župe sv. Ivana Krstitelja Ivanja Reka imenovan je Josip Horvat, dotadašnji  župnik župe sv. Luke evanđeliste u Travnom, a za župnog vikara Darko Bručić Pavuk.

Župnik Horvat izrazito se angažirao oko uređenja prostora župne crkve, te je u dvije godine od potpuno neuređenog prostora župna crkva uređena u cijelosti i pripremljena za posvetu. Prostor je popločen kamenom, postavljen je kameni oltar, novo svetohranište, krstionica, ambon, te postaje križnog puta, ulje na platnu – rad akademskog slikara. U potpunosti je uređena i namještena sakristija, ispovjedaonica, izrađene su klupe, a središnje mjesto zauzima veliki vitraj sv. Ivana Krstitelja.

Oltar i župnu crkvu posvetio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, 23. lipnja 2013.
 


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr